PROJEKCIJE CENTRALNE BANKE: Koliko će inflacija u Bosni i Hercegovini iznositi u 2023. godini

Pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

  • Ekonomija

  • 28. Jan. 2023  

  • 0

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet posto, objavila je Centralna banka BiH.

Rezultati ankete Centralne banke BiH, provedene u decembru 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi devet posto. Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u 2022. godini jer su ranije ankete davale niže projekcije (4,8 posto u martu i 6,7 posto u septembru prošle godine), a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine. U 2023. godini očekuje se postepena stabilizacija inflacije. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8 posto. Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utječe na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti, navodi se u anketi CBBiH.

- Realno je očekivati da ćemo u 2023. godini i dalje živjeti s inflacijom. Osnovno je da ljudi imaju veće plaće i veći dohodak i onda će se lakše boriti sa inflacijom, a oni koji to nemaju moraju dobiti pomoć države, kolika god inflacija bila - komentar je ekonomiste Ante Domazeta.

S tim u vezi, Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao važan segment komunikacijske strategije, od 2019. godine redovno, provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. U anketi učestvuju predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...