DESNIČARSKE PARTIJE U SRBIJI PROTESTVOVALE ISPRED VUČIĆEVOG KABINETA: Traže da odbaci prijedlog za Kosovo

Predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije, članice koalicije NADA, Miloš Jovanović, rekao je ispred Predsjedništva da će te organizacije preduzimati zajedničke akcije od sljedeće nedjelje povodom tog predloga, ali nije želio da precizira kakve

  • Regija

  • 28. Jan. 2023  

  • 4

Desničarske srpske partije Koalicija NADA, pokret Dveri, stranka Zavetnici i nekoliko udruženja i pokreta zatražili su da Srbija plan Evropske unije i SAD, takozvani “njemačko-francuski” prijedlog za pitanje Kosova, odbaci u cjelini, uz ocjenu da je u pitanju “ultimatum”.

Predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije, članice koalicije NADA, Miloš Jovanović, rekao je ispred Predsjedništva da će te organizacije preduzimati zajedničke akcije od sljedeće nedjelje povodom tog predloga, ali nije želio da precizira kakve.

Ocijenio je da je to "plan o predaji Kosova i kapitulaciji Srbije" i naveo da je on morao da bude odbijen jer je on „tako poražavajuć i ponižavajuć da o njemu nema šta da se razgovara“.

„To je za nas, a vjerujem i za ogromnu većinu našeg naroda, apsolutno nedopustivo. Taj plan, kada bi se prihvatio, otvorio bi niz godina nestabilnosti, niz godina ekonomskih i geopolitičkih problema, jer niko ne može da gradi budućnost na porazima i povlačenju“, naveo je Jovanović.

On je naveo da su se danas okupili ispred Predsjedništva, jer je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka za zvaničnicima EU i SAD ranije ovog mjeseca kazao da je Srbija „spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma“.

Plan je protivustavan, nema šta o njemu da se razgovara. Ovo je nedopustivo i nećemo nikome dozvoliti da ikada uzme prihvatanje u razmatranje, a kamoli da prihvati ovakav plan“, rekao je Jovanović.

Predsjednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski navela je da bi odbacivanjem tog predloga Vučić sačuvao volju većinskog stanovništva „koje mu je na izborima dalo podršku ne da potpisuje legalizaciju secesije, već da brani nepovredivost državnih granica Srbije“.

„Njemačko-francuski ultimatum otvorio je krupna i bolna pitanja. Suočili smo se sa porazom ne samo sa politikom aktuelne vlasti prema Kosovu, već sa potpunim debaklom njihove spoljnopolitičke retorike koja se proteklih godina i decenija oslanjala isključivo na favorizaciju EU kao pouzdanog partnera i pravog prijatelja koji je tu da podrži sve naše državne i nacionalne interese“, kazala je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...