BURNO U „UTISKU NEDELJE“: „Situacija u kojoj se Srbija sada našla je nacionalna sramota, ako je tačno ono što je Vučić rekao…“

Stojanović postavlja pitanje zašto bi neko prijetio izolacijom Srbije ako taj sporazum ne podrazumijeva međusobno priznanje i članstvo Kosova u UN, kako međunarodni zvaničnici tvrde, jer ako je Kosovo članica UN-a ne treba im priznanje Srbije.

  • Regija

  • 30. Jan. 2023  

  • 0

-Situacija u kojoj se Srbija našla, ukoliko je tačno ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao nakon posjete međunarodne „petorke“ koja mu je donijela prijedlog rješenja za Kosovo, je jedna velika nacionalna sramota koju smo doživjeli prije svega mi kao građani i on koji predstavlja ovu zemlju, rekao je u „Utisku nedelje“ TV Nove S profesor sa Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović.

Vučićevo obraćanje javnosti, kada je saopštio šta sve čeka Srbiju ukoliko taj prijedlog ne prihvati, nazvao je predstavom za javnost ali je doživio i kao prijetnju, dodajući da nije siguran u istinitost svega onoga što je predsjednik Srbije tada rekao.

“Ako vam neko dođe sa prijetnjama ekonomskim sankcijama, postavlja se pitanje kako bi to moglo institucionalno da se sprovede, da li SB UN može da nam uvede sankcije, da li EU u ovakvim odnosima snaga može da nam uvede sankcije, ne vjerujem”, rekao je Stojanović.

On vjeruje da prijedlog u vidu dokumenta postoji, ali kaže da ga nerviraju svi koji govore – "Mi ne znamo šta u njemu tačno piše".

“Ako u tom sporazumu stoji, a to niko nije porekao, da će dvije stane međusobno poštovati dobrosusjedske odnose i teritorijalni integritet, onda nije bitno šta stoji u ostalih 14 tačaka. Meni je to dovoljno da shvatim to kao ultumatum, da moramo da pristanemo na to da je Kosovo nezavisna država”, istakao je on.

“Zaustavljanje evropskih integracija je malo nebitnije ali prijetnje ekonomskim sankcijama, povlačenje investicija i izolacija je potpuno novo. Pri tome, važno je da je iz izjava evropskih zvaničnika to donekle demantovano”, napomenuo je Stojanović obrazlažući zašto ne vjeruje svemu onome što je Vučić saopštio.

Stojanović smatra da je važno kako će Vučić svojim biračima objasniti prihvatanje evropskog prijedloga jer zna da 4/5 birača ne prihvata nezavisnost Kosova ali kada im stavite ekonomski standard kao alternativu onda se „malčice savijaju“, tako da treba vidjeti da li takvim prijetnjama može da promijeni stav kod birača da je standard važniji od pitanja Kosova.

S druge strane, Stojanović postavlja pitanje zašto bi neko prijetio izolacijom Srbije ako taj sporazum ne podrazumijeva međusobno priznanje i članstvo Kosova u UN, kako međunarodni zvaničnici tvrde, jer ako je Kosovo članica UN-a ne treba im priznanje Srbije.

„Sve su to Vučićevi spinovi i mislim da on neće smjeti da potpiše taj sporazum“, naglašava Stojanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...