BAKIR IZETBEGOVIĆ JE NA OVO DUGO ČEKAO: „Imenovanjem Vijeća ministara BiH bez SDA, ova mogućnost je pala u vodu…“

U naredne četiri godine u državnoj vlasti neće biti kadrovi SDA.

  • Vijesti

  • 30. Jan. 2023  

  • 5

Ne stišavaju se reakcije nakon sukoba u vladajućoj koaliciji i prijedloga Nermina Nikšića za premijera Federacije BiH.

Bakir Izetbegović, lider SDA na društvenim je mrežama poslao je poruku lideru SDP-a BiH Nerminu Nikšiću.

„Eventualna podrška Nikšiću da vodi Vladu FBiH je podrazumijevala stvaranje širokog probosanskog bloka koji bi formirao koherentnu piramidu vlasti od kantona, preko entiteta do države. U takvoj piramidi vlasti bi bilo mnogo stranaka, a time i malo pozicija za svaku od njih, ali bismo postigli snagu patriotskog bloka koji bi mogao zemlju povući u pravom smjeru. Imenovanjem Vijeća ministara BiH bez SDA, ova mogućnost je pala u vodu“, poručio je Izetbegović.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 25. januara potvrdio je Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. U naredne četiri godine u državnoj vlasti neće biti kadrovi SDA.

Ovom odlukom imenuju se: Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova, Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde.

Edin Forto (Naša stranka) je novi ministar komunikacija i prometa, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) ministrica civilnih poslova, Nenad Nešić (DNS) ministar bezbjednosti, Zukan Helez (SDPBiH) ministar odbrane i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Inače, jučer se pojavila informacija i kako bi umjesto Nikšića mjesto premijera Federacije BiH moglo pripasti načelniku općinje Tešanj.

Više pročitajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...