TAMNE STRANE TAMNE ČOKOLADE: Otkriveno koji brend može sadržavati visoke količine olova…

Stručnjaci tvrde kako je riječ o velikoj opasnosti za ljudsko zdravlje, posebno kod djece kod koje unos teških metala može praviti probleme u razvoju, utjecati na razvoj mozga, pa čak dovesti i do manjeg IQ.

  • Šareni svijet

  • 30. Jan. 2023  

  • 0

Crne čokolade imaju crnu stranu - iako ih reklamiraju kao zdravije opcije, dobar dio njih sadrži visoke količine kadmija i olova, a posljednje veliko istraživanje međunarodne organizacije Consumer Report otkrilo je kako teške metale u sebi imaju 23 od čak 28 čokolada, što je posebno zabrinjavajuće.

Dapače, neke od njih poput Lindtovih tamnih čokolada sa 70 odnosno 85 posto kakaa, kao i Tony‘s Chococonely čokolade moguće je pronaći i na domaćem tržištu, no općenito je na popisu nesigurnih završio cijeli niz uzoraka poznatih i prilično skupih brendova kao što su belgijska Godiva, Hershey, Lily‘s i brojni drugi.

Za njih 23 na testu pokazalo se kako je dovoljno pojesti samo 25 grama dnevno i tako u organizam unijeti veće doze od propisanih za barem jedan od testiranih metala, a pet ih u sebi sadrži veće razine od propisanog za oba teška metala. To su dvije čokolade brenda Theo, jedna Trader Joe‘s, Lily‘s i Green & Black‘s dok je Lindtova Excellence dark chocolate s 85 posto kakao jedna od njih deset s povećanim razinama olova - ima ga 166 posto više od dozvoljenog dok Lindtova tamna čokolada sa 70 posto kakaa ima 116 posto više razine kadmija od propisanog.

Stručnjaci tvrde kako je riječ o velikoj opasnosti za ljudsko zdravlje, posebno kod djece kod koje unos teških metala može praviti probleme u razvoju, utjecati na razvoj mozga, pa čak dovesti i do manjeg IQ. Odrasli pak kod dugotrajnog izlaganja teškim metalima mogu razviti različite probleme nervnog sistema, probleme s bubrezima ili reproduktivnim zdravljem, posebno kad se uzme u obzir statistika koja govori da 15 posto ljudi čokoladu konzumira svakodnevno. Ipak, test je razotkrio i pet tamnih čokolada koje predstavljaju sigurnu opciju - dvije vrste brenda Ghiradelli sa 72 odnosno 86 posto kakaa, Mast ičokolada s 80 posto, Taza čokolada sa 70 te Valrhona s 85 posto kakaa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...