BANJA LUKA KAKVE VIŠE NEMA: Stanivuković se danas hvali svetosavljem, a ovako se nekad ašikovalo, skupa slavilo praznike, išlo na plesnjake i živjelo u gradu na Vrbasu… (VIDEO)

Bilo je to vrijeme kada su i banjalučki Jevreji išli pred džamije.

  • Jeste li znali

  • 31. Jan. 2023  31. Jan. 2023

  • 3

Pravoslavci, muslimani, katolici i Jevreji skupa su slavili praznike u Banjoj Luci, za podjele se nije znalo sve do posljednjeg rata.

U gradu heroine Vahide Maglajlić ljudi su se dijeli na one s ove i s one strane Vrbasa. Istina, bilo je tu i tajnih ašikovanja, borbi za naklonost djevojaka, plesnjaka u gradu koji je bio i grad Rock `n` Rolla, Twista, Swinga…

U priči koju donosi Ljudski.ba stari Banjalučani otkrivaju kako se živjelo prije nego što su zavladali etnonacionalisti i sa sobom donijeli (ne)kulturu koja je i danas dominantna, a koje se stari Banjalučani i danas groze, zbog čega su grad na Vrbasu zvali „Jugoslavija u malom“ i šta se dogodilo s banjalučkim Jevrejima pogledajte u video-priči u nastavku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...