POSLUŠAJ ZATO SAVJET: Ako imate 50 godina i želite lijepu kožu, ove tri namirnice bogate kolagenom jedite što češće

Naše tijelo proizvodi kolagen, ali već kad navršimo 20 godina, proizvodnja se usporava, a u 60-tim godinama života imamo 50 posto manje kolagena od količine koje smo imali kada smo imali 20.

  • Zdravlje

  • 31. Jan. 2023  31. Jan. 2023

  • 0

Usporena proizvodnja kolagena je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda, zašto nas bole zglobovi i kosa se tanji. Kolagen je najzastupljeniji tip proteina u našem tijelu, pa tako čini čak 30 posto ukupne količine proteina u tijelu. Nalazi se u cijelom tijelu, uključujući mišiće, kosti, kosu, kožu i nokte.

Postoji oko 40 različitih vrsti kolagena u tijelu, a kolagen tip 1 je najzastupljeniji te važan dio naše kože, kostiju i mišića, stoji na stranicama Harvard Health. Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu, a tako se i prevenira nastanak bora, celulita i strija. Dnevno korištenje kolagena će hidratizirati kožu i povećati elastičnost te umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja suncu.

Za žene koje imaju više od 50 godina, jačanje proizvodnje kolagena često znači i odabir nekih novih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima. Upravo one mogu pomoći da se poboljša proizvodnja kolagena i elastina, komponenti zbog kojih će koža izgledati mladoliko, ali će štititi i naše kosti i probavu, ali i zdravlje srca.

Nutricionistica Megan Wong, koja je specijalizirala prehranu kod kroničnih bolesti, nudi savjete koje to tri namirnice trebaju jesti žene koje imaju 50 i više godina kako bi uživale u mladolikom izgledu kože i ustvari cjelokupnom zdravlju.

1. Sardine

Nije običaj jesti kožu u kosti lososa i tune, a Wong naglašava da je to šteta jer su upravo oni najbogatiji izvor kolagena. Zato ističe sardine kao najbolju ribu, jer je jedemo cijelu, i upravo ćemo tako pojačati unos kolagena u organizam. Sardine su pune kalcija, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, a svi ovi sastojci će utjecati i na zdravlje kostiju, navodi Wong.

2. Slanutak

I dok ne postoji kolagen biljnog podrijetla, jer dolazi iz životinjskih proizvoda, tijelo će ga samo proizvoditi i potaknuti njegovu proizvodnju ako mu se ponude pravi proizvodi, navodi Wong. "Slanutak je odličan izvor dva sastojka koji potiči izgradnju kolagena, a to su cink i prolin. Prolin će podržati stabilnost kolagena dok će cink usporiti njegovo propadanje.

3. Ječam

Idući put kad posegnete za rižom, razmislite o ječmu jer je zdraviji odabir. Ječam sadrži mineral koji će aktivirati enzime uključene u proizvodnju kolagena i koji su dokazano pomoć kod obnove elastičnosti kože a i smanjene vidljivosti bora. Ječam je namirnica bogata topivim vlaknima koji će pomoći pri kontroli šećera u krvi i kolesterola. Kreme i serumi jesu odlična pomoć, ali prehrana bogata namirnicama koje stimuliraju proizvodnju kolagena sigurno su najbolji načini da se održi mladolikost i zdravlje kože.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...