PREUZELI ULOGU MINISTRA KONAKOVIĆA: Čović dogovorio posjetu Borjane Krište Zagrebu, a Dodik posjetu Vučića Banjoj Luci!

U suverenim državama koje se međusobno poštuju i uvažavaju, posjete najviših državnih zvaničnika dogovaraju se isključivo posredstvom minisartva vanjskih poslova. No, Čović i Dodik očito su samovoljno preuzeli ulogu ministra Konakovića, pokazujući time koliko drže do digniteta ministara Konakovića kao i digniteta Minostarstva na čijem je čelu.  

  • Politika

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 14

Novi ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, odlučio je da njegov prvi službeni put bude odlazak u Banja Luku, javlja portal Istraga. 

Konaković će se, kako dodaje Istraga, danas u Banjoj Luci susresti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Mnoge je ovo asociralo na prvi "diplomatski potez" Zlatka Lagumdžije iz mandatnog perioda 2010 - 2014. kada se kao ministar vanjskih poslova, odmah po preuzimanju funkcije, zaputio u Banja Luku na sastanak sa političkim vrhom RS-a. Dan ranije Lagumdžija je izbjegao sastanak sa tadašnjim premijerom susjedne Hrvatske Zoranom Milanovićem. 

Na ovu vijest reagovao je sinoć i ugledni banjalučki novinar Dragan Bursać

"Ovo sam napisao prije 11 godina. E sad, tamo gdje je Zlatko, vi stavite Dino i dobićete današnju kolumnu. Ipak je Dino učio od najboljih", poručio je Bursać putem Twittera referirajući se na svoju kolumnu iz marta 2012. godine pod naslovom "Zlatko Lagumdžija posjetio Bosnu i Hercegovinu"

Podsjećamo, nekoliko dana ranije, Konaković je najavio posjetu Beogradu i Zagrebu s ciljem jačanja bilateralne saradnje prijateljskih država, no njegovi koalicioni partneri, Dragan Čović i Milorad Dodik, pobrinuli su se da njegov eventulnu put u Zegreb i Beograd bude suvišan. 

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao prije nekoliko dana da je s hrvatskim premijerom Plankovićem dogovorio posjetu Borjane Krišto Zagrebu, a predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je na jučerašnjem sastanku da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu dogovorena skora posjeta Vučića Republici Srpskoj. 

"Dogovorili smo se da Vučić krajem februara, početkom marta dođe u Banja Luku, Republiku Srpsku, zajedno sa Vladom Srbije, gdje bi se održala zajednička sjednica dvije vlade i Savjeta za saradnju o specijalnim vezama koji čine predsjednici republika, odnosno premijeri i da tako zajednički napravimo neku novu dinamiku", rekao je Dodik za RTRS nakon sastanka. 

Kada je riječ o ekonomskim pitanjima, Dodik je naveo da je razgovarano o zajedničkim prijektima – izgradnji autoputa od Bijeljine do Rače gdje se Srbija pojavljuje kao značajan sufinansijer, odnosno donator, te projektima kao što je aerodrom Trebinje i HE Buk Bijela. 

Dva dana ranije, mediji su izvijestili da je lider HDZ-a, Dragan Čović, u Zagrebu održao dva radna sastanka, najprije s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem a zatim i sa hrvatskim šefom diplomatije, Gordanom Grlić Radmanom. Kako je zvanično saopćeno nakon sastanka, Čović i Plenković su dogovorili skoru posjetu premijerke Borjane Krišto Zagrebu. 

U suverenim državama koje se međusobno poštuju i uvažavaju, posjete najviših državnih zvaničnika dogovaraju se isključivo posredstvom minisartva vanjskih poslova. No, Čović i Dodik očito su samovoljno preuzeli ulogu ministra Konakovića, pokazujući time koliko drže do digniteta ministara Konakovića kao i digniteta Minostarstva na čijem je čelu.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...