IAKO SU GA VEĆ SMIJENILI: Iznenađeni su Selimovićevom ostavkom

"Politički pritisak zasigurno ne dolazi od Nezavisnog odbora", tvrde iz ovog tijela

  • Mini market

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 0

Povodom ostavke komesara Uprave policije MUP-a KS Nusreta Selimovića, oglasio se i Nezavisni odbor Skupštine KS.

U svom saopćenju napominju kako su u augustu prošle godine donijeli odluku o Selimovićevoj smjeni. Odluka je donesena na osnovu obavijesti Federalnog zavoda PIO/MIO o tome kako je Selimović ispunio uslove za odlazak u penziju, jer je na dan 1. jula prošle godine imao 40 godina i 17 dana radnog staža na poslovima osiguranja. Iz Nezavisnog odbora podsjećaju da, prema važećim zakonima, policajcima radni odnos presataje sa napunjenih 40 godina staža, bez obzira na godine života.

Dodaju kako je Skupština KS odbila ovaj prijedlog, a iz Uprave policije MUP-a KS je stigao dopis kako Selimović uslove za odlazak u penziju ispunjava tek 31. marta ove godine. Zbog toga su zatražili zvanične podatke od ministra MUP-a KS o Selimovićevim godinama staža. U odgovoru je navedeno kako MUP ne raspolaže nikakvim drugim podacima u odnosu na one koje već ima Nezavisni odbor.

Ovo tijelo je jučer trebalo raspravljati o radu policijskog komesara, a na sastanak je pozvan i sam Selimović. Međutim, umjesto njega na sastanak je stigla njegova ostavka.

"Ovaj Nezavisni odbor je iznenađen podnošenjem ostavke policijskog komesara, koja nam je 31. januara 2023. godine dostavljena od ministra unutrašnjih poslova KS, a posebno zato što je naša dosadašnja saradnja bila na visokoj razini, zasnovana na profesionalnim odnosima. Kroz redovne sastanke nismo imali priliku da čujemo od policijskog komesara kako on trpi bilo kakvu vrstu pritisaka. U tom kontekstu, neshvatljive su nam brojne medijske objave u proteklim danima praćene javnim istupima policijskog komesara u kojima se insinuira navodni politički pritisak, a koji zasigurno ne dolazi od Nezavisnog odbora koji je neovisno tijelo, lišeno svih političkih utjecaja", zaključuje se u saopćenju Nezavisnog odbora Skupštine KS.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...