ŽIVOT NA RATE: Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini veće su nego u zemljama eurozone, hoće li još više porasti…

Imaju mogućnost da kroz određene mehanizme obeshrabre banke na povećanje.

  • Društvo

  • 03. Feb. 2023  

  • 0

Iako su se pojavile informacije o konstantnom rastu kamatnih stopa na stambene kredite, iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH predviđaju da do njihovog povećanja neće doći.Ističu, da za to nema osnova i naglašavaju da bi svako neopravdano povećanje trenutno značilo samo veći profit za bankarski sistem.Uprkos tome, kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini veće su nego u zemljama eurozone.

Euribor, odnosno referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na europskom međubankarskom tržištu, je u porastu. No, to ne utječe na troškove banaka, jer banke koriste čak 98% domaćih depozita. Upravo zbog toga nema razloga za povećavanjem kamatnih stopa za stambene kredite.

"Tržišni razlog, odnosno povećanje troškova banaka, a troškovi trenutno ne postoji, svako povećanje u ovom momentu znači samo direktno povećanja profita banaka, Imajući na umu da su već povećane određene naknade, nema razloga za povećanje bez obzira na Euribor", kaže za BHRT Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Mišljenje prvog čovjeka Agencije za bankarstvo Federacije BiH dijele i ekonomski stručnjaci. Ali smatraju kako bi jedno od rješenja za građane koji imaju kredite sa promjenjivom kamatnom stopom, bilo fiksiranje kamatne stope. Tako bi se osigurali od eventualnih povećanja u skorijem periodu, no samo ako bi to bilo isplativo za njih.

"U slučaju fiksiranja kamatne stope naravno ukoliko je ona na razumnom nivou imali neku sigurnost od toga, da će u budućnosti neodgovornim ponašanjem banaka ona biti povećana, ali ako trenutno imaju nižu varijabilnu stopu, a banka im ponudi višu stopu, u očekivanjima da će takva biti i u budućnosti, tu bi bio oprezniji", poručuje Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

Prosječne promjenjive kamatne stope na stambene kredite u BiH su oko 3,69%, dok u zemljama eurozone, kamatna stopa iznosi 2,93%. Veće su i fiksne kamatne stope na 5 i 10 godina poredeći sa zemljama eurozone. Iz agencije za bankarstvo Federacije BiH objašnjavaju i zbog čega.

"Ako pogledamo ukupnu stukturu podataka eurouzone, najveći utjecaj na ukupan iznos i ukupnu kamatu, imaju najrazvijenije dvije ekonomije Njemačka i Francuska sa najvećom kreditnom aktivom, ne možemo očekivati da imamo kamatnu stopu, treba porediti sa zemljama okurženja ili saomo sa zemljama slične ekonomije našoj, koje su se nedavno priključile Europskoj uniji i tada izvući podatke", kaže Mahmuzić.

Iz Agencije za bankarstvo napominju da banke sukladno potpisanim ugovorom imaju zakonsko pravo na povećanje promjenjive kamatne stope, te da agencija nema mehanizme da to zaustavi. No, kaku kažu, imaju mogućnost da kroz određene mehanizme obeshrabre banke na povećanje.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...