BANKE ŠALJU OBAVIJESTI: I u BiH počele rasti kamate

Potvrdio je i kako je jasno da se očekuje porast kamate na depozite kao odgovor na kredite.

  • Ekonomija

  • 24. Jul. 2022  

  • 0

Nakon što je došlo do rasta euribora, odnosno slijedom odluke Evropske centralne banke (ECB) o povećanju kamatnih stopa, zabilježeni su i prvi slučajevi obavijesti unutar Bosne i Hercegovine, a što je zapravo i očekivano uzimajući u obzir vezanost, odnosno činjenicu da banke usklađuju kamatne stope s euriborom dva puta godišnje.

Kako piše Glas Srpske, od osam banaka koje posluju na tržištu Republike Srpske, tri su već obavijestile korisnike kredita s promjenjivom kamatnom stopom da će doći do rasta rata za juli, a isto toliko njih priprema informaciju da će biti promijenjen iznos anuiteta. Direktor Agencije za bankarstvo RS-a Srđan Šuput rekao je u izjavi za Glas Srpske kako će tri banke koje pripremaju obavijesti za klijente taj posao završiti do kraja mjeseca.

"Preostale dvije banke trenutačno ne šalju obavijesti niti se spremaju, što ne znači da u idućem periodu to neće učiniti ako euribor nastavi i dalje rasti", rekao je Šuput, piše Večernji list BiH.

Rast i na depozite

Komentirajući ovu situaciju, direktor Udruge banaka BiH Berislav Kutle za Večernji list izjavio je kako je promjena kamata samostalna politika svake banke, naglasivši kako je jasno da banke mogu mijenjati kamate (ako su ugovorile) do visine promjene kamate ECB-a.

"To povećanje ne može biti veliko – značajno, a politika banke je kad i u kojem trenutku će to učiniti", naveo je Kutle, dodavši kako to ima ne samo poslovnu nego i marketinšku poruku. Potvrdio je i kako je jasno da se očekuje porast kamate na depozite kao odgovor na kredite.

"Koliko će ECB morati u idućem periodu još dizati kamatu kako bi sveo inflaciju u srednjoročnom perioduu na 2 posto, to ćemo tek vidjeti", zaključio je Kutle.

Inače, u kontekstu stanja u Republici Srpskoj Šuput je potvrdio kako na razini bankarskog sektora u RS-u ukupno plasirani krediti s promjenjivom kamatnom stopom, odnosno s klauzulom euribor, iznose 1,9 milijardi maraka. Objasnio je kako se od toga iznosa na gospodarstvo odnosi 950 miliona, a preostalih 940 miliona maraka na stanovništvo.

Inače, kao što je poznato, banke usklađuju kamatne stope s euriborom dva puta godišnje, i to sredinom i krajem godine. Šuput je u tom kontekstu ranije za Glas Srpske podsjetio kako su već najavili da će doći do rasta kamatnih stopa na kredite jer je euribor porastao, odnosno on više nije negativan, ni na nuli, već je sada blago pozitivan. Evropska centralna banka podigla je, podsjećamo, kamatne stope prvi put u više od 11 godina pokušavajući kontrolirati rastuću inflaciju u eurozoni.

ECB je u četvrtak podigao ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 0,0%, a planira daljnja povećanja kasnije tijekom godine. Inače, stopa je negativna od 2014., a cilj je bio potaknuti banke da posuđuju umjesto da polažu novac kod ECB-a.

Rastuća inflacija

Ipak, rastuća inflacija koja se ogleda u rastu potrošačkih cijena dovela je do promjene monetarne politike financijskih institucija, pa tako i Europske središnje banke, a rastom kamatnih stopa očekuju kako će se uhvatiti u koštac s tim problemom.

Pojedine banke u Federaciji BiH uskoro će također poslati obavijesti korisnicima kredita da će doći do promjene kamata za kredite ugovorene s promjenjivom kamatnom stopom. Ravnatelj Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić je za klix.ba nedavno potvrdio ovu informaciju. U kontekstu same visine rasta tada je objašnjeno kako će kamate na kredite s promjenjivom kamatnom stopom porasti u prosjeku za 0,7 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...