PRIČA JE, IZGLEDA, MNOGO KOMPLIKOVANIJA: Muftija Grabus otkrio - "Već ranije smo prekinuli saradnju s Hrizostomom!"

"Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana", naglasio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, prenosi Preporod.info.

  • Društvo

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 1

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je on obavijestio članove Skupštine Vijeća da s 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća, potvrdio je prof. dr. Nedžad Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV).

Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.

"Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio mitropolit g. Hrizostom nisu izravno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitropolita g. Hrizostoma stav mitropolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost", izjavio je sarajevski muftija za Agenciju Fena.

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati sa g. Hrizostomom.

"Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana", naglasio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, prenosi Preporod.info.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...