HRVATSKI MEDIJI ODUŠEVLJENI REPREZENTATIVCEM BiH: Unuk legende FK Sarajevo srušio rekord NBA lige… (VIDEO)

Iako u NBA-u ne igra puno, Garza je briljirao u univerzitetskoj košarci, gdje su njegovu dominaciju uspoređivali s onom Shaquillea O'Neala, a čak dvaput je proglašen igračem godine.

  • Sport

  • 04. Feb. 2023  

  • 0

Luka Garza, 24-godišnji košarkaš porijeklom iz BiH, odigrao je utakmicu kojom se upisao u povijest NBA lige, izvijestila je rano jutros „Slobodna Bosna“. No, Lukinom izvedbom oduševljeni su i mediji u susjednoj Hrvatskoj.

Naime, u porazu Minnesote od Orlanda 127:120 postigao je 17 poena i šest skokova, što su mu najbolji učinci sezone, ali ne bi bili vrijedni isticanja da do njih nije došao za tek nešto više od 10 minuta u igri.

Prvi u NBA povijesti

Od spajanja NBA i ABA lige 1976. godine, doslovno niko nije postigao barem 17 poena i uhvatio barem šest skokova za manje od 11 minuta na parketu, pa je Garza postao jedinstven igrač u NBA povijesti, piše Index.hr.

Ujak dugogodišnji slovenski rekorder, djed golmanska legenda Sarajeva

Garza je rođeni Amerikanac, ali ljeti redovito posjećuje rodbinu u BiH, dobio je putovnicu i stavio se na raspolaganje reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Dolazi iz izuzetno uspješne sportske obitelji, u kojoj je majka Šejla bila reprezentativka BiH u košarci, a njen brat Teoman Alibegović bio je reprezentativac Slovenije i dugo njen najbolji strijelac, dok ga nedavno nije preskočio Goran Dragić. No najpoznatiji član obitelji je Lukin djed Refik Muftić, legendarni golman FK Sarajeva.

Iako u NBA-u ne igra puno, Garza je briljirao u univerzitetskoj košarci, gdje su njegovu dominaciju uspoređivali s onom Shaquillea O'Neala, a čak dvaput je proglašen igračem godine. No teški centri poput njega nisu prikladni za današnju superbrzu NBA košarku pa je na draftu 2021. izabran tek kao 52., a Detroit Pistonsi odrekli su ga se poslije prve sezone, nakon čega je potpisao za Minnesotu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...