Mini market
VEZE PRIJATELJSTVA OSNAŽENE: Općina Novi Grad Sarajevo i palestinski grad Jerihon potpisali sporazum o bratimljenju
Prije 16 min0
Puter je samo pavlaka koju ste nastavili mutiti nakon što se formirao šlag.
Gastro
06. Feb. 2023 06. Feb. 2023
0
Posljednjih godina cijene putera dramatično rastu i sve češće čujemo kako ga brojni građani ovih dana kupuju isključivo kada mu je cijena snižena. Ali da li ste ikad sami pokušali da napravite puter u svojoj kuhinji? Ako niste, možda niste znali koliko je to jednostavno. Donosimo recept za domaći puter.
Za izradu vam je potreban samo jedan sastojak - punomasna pavlaka za kuhanje s najmanje 36% mliječne masti, a od opreme će vam biti potrebna jedna zdjela, električni mikser i cjediljka.
Priprema domaćeg putera omogućuje vam potpunu kontrolu sastojaka i ukusa. Može biti i isplativija opcija od kupovine putera u prodavnici, pogotovo ako iskoristite i mlaćenicu koju ćete dobiti kao nusproizvod.
Puter je samo pavlaka koju ste nastavili mutiti nakon što se formirao šlag. Najlakše ćete ga pripremiti ručnim ili samostojećim mikserom. Ako imate jake mišiće ruku i malo vremena, puter možete napraviti i tako da pavlaku ulijete u teglu, dobro je zatvorite i potom nekih 30 minuta tresete, baš kao da mućkate koktel.
Za pripremu putera možete upotrijebiti čak i blender, a poslužit će i bilo koji pekač za hljeb s funkcijom miješanja tijesta.
Da biste započeli s izradom putera, ulijte pavlaku u zdjelu i počnite s mućenjem na srednje niskoj jačini. Kako se pavlaka počinje zgušnjavati, brzinu možete povećati na srednje visoku. Slatka pavlaka će se prvo početi zgušnjavati i izgledat će gotovo pjenasto, a zatim će se pretvoriti u gust šlag. Kada ste došli do faze šlaga, skoro ste gotovi.
Samo nastavite s mućenjem i za nekoliko minuta ćete imati puter. Primijetit ćete da se tečnost počinje odvajati i u prvi mah ćete imati nešto što podsjeća na kajganu. Samo nekoliko trenutaka kasnije vaš će puter biti gotov.
Čvrst dio je puter, a tečnost je mlaćenica. Od 500 ml pavlake dobit ćete otprilike 250 grama putera i 250 ml mlaćenice.
Ako namjeravate da zadržite mlaćenicu, procijedite je u posudu. Možete je iskoristiti u raznim receptima za slana i slatka jela. Mlaćenicu obavezno čuvajte u frižideru.
Puter isperite hladnom vodom i malo ga promiješajte dok je još u cjedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice, što je važno kako vam se puter ne bi prerano pokvario. Nakon što je vaš puter procijeđen i dobro ispran, možete ga čuvati u frižideru 2 i 3 sedmice.
Mini market
VEZE PRIJATELJSTVA OSNAŽENE: Općina Novi Grad Sarajevo i palestinski grad Jerihon potpisali sporazum o bratimljenju
Prije 16 min0
Politika
KOŠARAC UDARIO PO KOMŠIJAMA: "Ne vjerujemo u dobre namjere Hrvatske, ali..."
Prije 21 min0
Svijet
MISIJA ANKARE: Turski ministar vanjskih poslova pozvao na proaktivnu diplomatiju usred globalne blokade
Prije 22 min0
Jeste li znali
DERMATOLOZI UPOZORAVAJU I DIJELE SAVJETE: Navike tokom tuširanja koje vam svakodnevno uništavaju kožu
Prije 24 min0
Gastro
URADITE TO VEĆ TOKOM OVOG VIKENDA: Piletinu marinirajte u ovom sastojku, dodajte i začinsko bilje ako želite, pa će biti...
13. Dec. 20250
Gastro
AKO VOLITE SPOJ NARANDŽE I ČOKOLADE ONDA JE OVO RECEPT ZA VAS: Idealan i za početnike, a rezultat je...
14. Dec. 20250
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač po našem receptu...
Prije 10h0
Gastro
NAPRAVITE GRAH PO OVOM RECEPTU: Crveni luk pred sami kraj kuhanja propržiti na ulju, pa dodati zajedno sa...
Prije 1h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.