DOK MU CIJENA U TRGOVINAMA RASTE: Ovo je jednostavan recept za domaći puter

Puter je samo pavlaka koju ste nastavili mutiti nakon što se formirao šlag.

  • Gastro

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Posljednjih godina cijene putera dramatično rastu i sve češće čujemo kako ga brojni građani ovih dana kupuju isključivo kada mu je cijena snižena. Ali da li ste ikad sami pokušali da napravite puter u svojoj kuhinji? Ako niste, možda niste znali koliko je to jednostavno. Donosimo recept za domaći puter.

Za izradu vam je potreban samo jedan sastojak - punomasna pavlaka za kuhanje s najmanje 36% mliječne masti, a od opreme će vam biti potrebna jedna zdjela, električni mikser i cjediljka.

Priprema domaćeg putera omogućuje vam potpunu kontrolu sastojaka i ukusa. Može biti i isplativija opcija od kupovine putera u prodavnici, pogotovo ako iskoristite i mlaćenicu koju ćete dobiti kao nusproizvod.

Puter je samo pavlaka koju ste nastavili mutiti nakon što se formirao šlag. Najlakše ćete ga pripremiti ručnim ili samostojećim mikserom. Ako imate jake mišiće ruku i malo vremena, puter možete napraviti i tako da pavlaku ulijete u teglu, dobro je zatvorite i potom nekih 30 minuta tresete, baš kao da mućkate koktel.

Za pripremu putera možete upotrijebiti čak i blender, a poslužit će i bilo koji pekač za hljeb s funkcijom miješanja tijesta.

Da biste započeli s izradom putera, ulijte pavlaku u zdjelu i počnite s mućenjem na srednje niskoj jačini. Kako se pavlaka počinje zgušnjavati, brzinu možete povećati na srednje visoku. Slatka pavlaka će se prvo početi zgušnjavati i izgledat će gotovo pjenasto, a zatim će se pretvoriti u gust šlag. Kada ste došli do faze šlaga, skoro ste gotovi.

Samo nastavite s mućenjem i za nekoliko minuta ćete imati puter. Primijetit ćete da se tečnost počinje odvajati i u prvi mah ćete imati nešto što podsjeća na kajganu. Samo nekoliko trenutaka kasnije vaš će puter biti gotov.

Čvrst dio je puter, a tečnost je mlaćenica. Od 500 ml pavlake dobit ćete otprilike 250 grama putera i 250 ml mlaćenice.

Ako namjeravate da zadržite mlaćenicu, procijedite je u posudu. Možete je iskoristiti u raznim receptima za slana i slatka jela. Mlaćenicu obavezno čuvajte u frižideru.

Puter isperite hladnom vodom i malo ga promiješajte dok je još u cjedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice, što je važno kako vam se puter ne bi prerano pokvario. Nakon što je vaš puter procijeđen i dobro ispran, možete ga čuvati u frižideru 2 i 3 sedmice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...