TRAGIČAN BILANS ZEMLJOTRESA U SIRIJI: Najmanje 592 poginulih, stotine povrijeđenih

Desetine zgrada su uništene ili oštećene u područjima pod kontrolom opozicije na sjeveru Sirije, gdje spasilačke ekipe tragaju za preživjelima.

  • Svijet

  • 06. Feb. 2023  

  • 0

Najmanje 592 osobe su poginule, a stotine su povrijeđene u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u jugoistočnoj Turskoj koji su u ponedjeljak rano potresli širi region, podaci su prikupljeni od Ministarstva zdravlja sirijskog režima i Sirijske civilne odbrane, javlja Anadolija.

Državna novinska agencija SANA objavila je, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja, da je najmanje 371 osoba poginula, a da je 1.089 osoba povrijeđeno, dok je sirijska civilna odbrana saopćila da je 221 osoba poginula, a više od 419 povrijeđeno u područjima pod kontrolom opozicije na sjeverozapadu Sirije.

Zemljotres se posebno osjetio u gradovima Idlib, Alep, Hama, Latakija i Raqqa u kojima su srušene brojne zgrade.

Sirijska civilna odbrana saopćila je da će broj poginulih vjerovatno biti veći jer su stotine porodica zarobljene pod ruševinama srušenih zgrada.

Desetine zgrada su uništene ili oštećene u područjima pod kontrolom opozicije na sjeveru Sirije, gdje spasilačke ekipe tragaju za preživjelima.

Prema informacijama koje je Anadolija prikupila iz nekoliko lokalnih izvora, uključujući Sirijsku mrežu za ljudska prava i bolnice, u različitim područjima na sjeveru Sirije najmanje 58 ljudi je poginulo, a stotine su povrijeđene.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turske. Sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, zemljotres se osjetio u deset turskih gradova. U Turskoj je najmanje 912 osoba poginulo, a 5.385 je povrijeđeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...