SAMO IM JOŠ OVO TREBA: Turskoj prijeti i snježna oluja, Turkish Airlines otkazao više od 200 letova

Loši vremenski uvjeti, uključujući snijeg i temperature ispod nule, ometaju napore spasilaca koji pokušavaju izvući ljude iz ruševina.

  • Svijet

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Hladan i vlažan zrak koji se kreće regijom utjecat će na akciju potrage i spašavanja nakon razornog potresa u južnoj Turskoj i sjevernoj Siriji.

Iako je početak februara najhladniji dio godine, trenutno su temperature niže od prosječnih, i to oko pet stepeni Celzijevih ispod sezonskih normi, ističu meteorolozi CNN-a.

Previđa se da će temperature u utorak nastaviti padati, a najniža od -6 Celzijevih stepeni očekuje se u jugoistočnoj regiji Gaziantep.

Turska meteorološka služba upozorila je da će Turska biti izložena snježnoj oluji, obilnoj kiši i znatnom padu temperatura u cijeloj zemlji, dodavši da snježna oluja kreće iz Sibira i da će zahladnjenje trajati do četvrtka. Sjeverozapadna regija Marmara izložena je olujnim vjetrovima jačine od 60 do 90 km/h, prenosi jutarnji.hr.

Osim toga, Turkish Airlines otkazao je 238 domaćih i inozemnih letova zbog snježnih padavina. Kompanija je u saopćenju navela da je otkazala 72 domaća leta i 166 inozemnih letova prema zračnoj luci Istanbul i iz nje za 5. i 6. februara, zbog očekivanih snježnih oborina.

Prethodno je guverner Istanbula Ali Yerlikaya pozvao građane da od nedjelje navečer, zbog snijega i obilne kiše koji se očekuju u gradu, ne voze automobil osim kad je to nužno.

"Na terenu je 9.649 dežurnih radnika. Dežurat ćemo na svakom uglu Istanbula, s različitim opisima poslova. Čuvajte se ‘letećih‘ krovova i drveća", upozorio je Yerlikaya.

Spasilačka organizacija Bijele kacige, službeno poznata kao Sirijska civilna odbrana, proglasila je izvanredno stanje u sjeveroistočnoj Siriji.

“Potres je rezultirao stotinama povrijeđenih, desecima mrtvih i ljudima koji su ostali blokirani na zimskoj hladnoći. Nepovoljni vremenski uvjeti, uključujući niske temperature i olujno nevrijeme, pogoršali su ionako strašnu situaciju”, navodi se u saopćenju Bijelih kaciga.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...