SCENE APOKALIPSE: Sirijske bolnice apsolutno preopterećene, škole postale dom stotinama porodica

Prema najnovijim službenim informacijama iz obje zemlje, broj mrtvih se popeo na najmanje 7.266, od čega 5.434 u Turskoj i 1.832 u Siriji.

  • Svijet

  • 07. Feb. 2023  

  • 0

Bolnice u Siriji su "apsolutno preopterećene", rekla je u utorak predstavnica UNICEF-a u Alepu Angela Kearney za CNN, govoreći o uslovima u toj državi nakon niza razornih zemljotresa koji su pogodili Siriju i Tursku.

Kearney je rekle da su bolnice pune pacijenata sa ozljedama, lomovima kostiju i ranama, te da neki dolaze u bolnicu da traže pomoć zbog psihološke traume koju su pretrpjeli kada se potres dogodio.

Opisujući scenu u Alepu, Kearney je kazala da su djeca koja su već bila traumatizirana ratom tokom potresa ostala “zbunjena i nisu znala šta se dešava.”

Navodi da je u ponedjeljak ujutro, kada je UNICEF počeo sa radom u toj oblasti, u Alepu bilo sedam škola koje su se koristile kao skloništa. Do utorka ujutro taj broj je naraslo na 67, a trenutno se skoro 200 škola koriste kao improvizirana skloništa.

“U svim onim školama koje su djelimično oštećene, postoje porodice koje su napustile svoje kuće i stanove noseći na sebi samo pidžame,” izjavila je Kearny i dodala da, iako pomoć počinje da dolazi u pogođena područja, još uvijek postoji potreba za ćebadi, hranom, čistom vodom, lijekovima i hranom.

Naglasila je da su potrebe za vodom, sanitarijama i hranom najhitnije. “Pomoć počinje da pristiže, ali su potrebe stanovništva prevelike; potrebno je jako mnogo humanitarne pomoći”, rekla je ona.

Kearney je dodala i da sirijske vlasti takođe prisutne u Alepu i da pružaju pomoć, ali da me mogu zadovoljiti ni osnovne potrebe stanovništva.

Prema najnovijim službenim informacijama iz obje zemlje, broj mrtvih se popeo na najmanje 7.266, od čega 5.434 u Turskoj i 1.832 u Siriji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...