VRIJEME JE DA DODIK POSJETI TUŽILAŠTVO BIH: "Formiran je predmet"

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS na svom zvaničnom Twitter nalogu komentirao je obilježavanje godišnjice masakra na Sarajevskim Markalama, kao i prisusutvo visokog predstavnika Christian Schmidt.

  • Politika

  • 09. Feb. 2023  09. Feb. 2023

  • 4

On je napisao:

"Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločinam. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje RS-a. To je istina koju niko ne može negirati...", napisao je Dodik na Twitter nalogu“

Ovim se krši Krivični zakon BiH, tačnije onaj dio koji je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u junu 2021., ocijenili su ljudi iz struke i dodali da ukoliko se ne poštuje zakon da je Tužilaštvo to koje bi trebalo da prvo reaguje.

"U svezi sa izjavama g Dodika, povodom obilježavanja godišnjice stradanja civila na pijaci Markale, Tužiteljstvo BiH zaprimilo je prijavu koja se odnosi na navedeno, te je formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju", odgovor je iz Tužilaštva BiH.

Ranije su mnogi zvaničnici, a između ostalog i iz Ambasade SAD-a u BiH podsjetili kako je pred Haškim tribunalom utvrđena odgovornost za zločine na Markalama.

Bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, Stanislav Galić pred Haškim tribunalom su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog zločina na Markalama. U dijelu presude Karađiću je navedeno kako je poginulo 68, a ranjeno više od 140 ljudi.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...