PREDSJEDNIŠTVO BiH SA DELEGACIJOM BUNDESTAGA: Da li je Christian Schmidt reprezent stvarne njemačke politike prema BiH?

Bit će ovo prilika za razgovor članova Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Željka Komšića i Denisa Bećirovića o politici Njemačke prema BiH. 

  • Vijesti

  • 11. Feb. 2023  

  • 16

Predsjedništvo BiH u ponedjeljak bi trebalo primiti delegaciju Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga.

Bit će ovo prilika za razgovor članova Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Željka Komšića i Denisa Bećirovića o politici Njemačke prema BiH. 

Kako je jučer objavio njemački Der Spiegel predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku njemačkog Bundestaga Mihael Rot (Michael Roth) iz redova SPD-a potvrdio je da je došlo pismo grupe bivših diplomata i stručnjaka za Balkan u kojem zahtijevaju opoziv Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu. U pismu Komitetu za vanjske poslove Bundestaga optužuju političara CSU da je nanio "trajnu štetu" mirovnom procesu u BiH i imidžu Savezne Republike.

Roth je najavio da će Schmidt imati priliku da se izjasni o optužbama iznesenim u pismu. 

Inače, visoki predstavnik suočava se sa brojnim kritikama kako u BiH, tako i od evropskih parlamentaraca, ali i članova Bundestaga zbog svojih postupaka. Tako je problematična odluka Schmidta da u izbornoj noći nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH u cilju deblokade procesa uspostave vlasti, što se u praksi ipak pokazalo suprotnim. Schmidt je imao više susreta sa hrvatskim zvaničnicima, a premijer Hrvatske Andrej Plenković nije krio zadovoljstvo nametnutim rješenjima pripisujući zasluge hrvatske politike za to. Schmidtu se zamjeraju i česti odlasci u Beograd, te susreti sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, pa izgleda da Schmidt svoje postupke i djelovanje u BiH dogovara sa ove dvije države koje se itekako preko svojih ekspozitura miješaju u unutrašnje stvari u BiH. 

Nakon saslušanja pred AFET-om koje je održano iza zatvorenih vrata čime su članovi Odbora za vanjske poslove onemogućeni da javno iznose ono što su čuli i kazali Schmidtu, kao i nakon saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove Britanskog parlamenta kritike visokom predstavniku su se nastavile. 

Prevladava mišljenje da bi Njemačka trebala pokrenuti proces povlačenja Schmidta s ove pozicije jer se zbog njegovog djelovanja sve se fakturiše i njemačkoj politici koja je već godinama jedan od najvećih ekonomskih partnera BiH i u kojoj živi i veliki broj građana porijeklom iz BiH. 

Iako je evidentno da i u samom Bundestagu postoje različita mišljenja i parlamentarci koji su naklonjeni određenim politikama u BiH, daljnje djelovanje Schmidta moglo bi dodatno zakomplikovati situaciju u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...