ČOVIĆ I DODIK BIRAJU SVOG “MUSLIMANA”: Ademović bi mogao zasjesti u fotelju voljom HDZ-a i SNSD-a, a preglasavanjem Bošnjaka

Na taj bi način Ademović dobio poziciju u rukovodstvu, ali i teško političko breme da je izabran voljom Dragana Čovića i Milorada Dodika, a ne voljom Bošnjaka.

  • Vijesti

  • 15. Feb. 2023  15. Feb. 2023

  • 7

Novi saziv državnog Doma naroda sutra će prvi put sjesti u Plavu salu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, preuzeti svoje mandate i izabrati jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina u Kolegij Doma.

Izvjesno je da će u Kolegiju ostati predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, na istoj poziciji najvjerovatnije ostaje i SNSD-ov Nikola Špirić, dok bi odluku o imenu Bošnjaka na čelu Doma naroda BiH mogli donijeti upravo HDZ i SNSD, a suprotno volji Kluba Bošnjaka.

Prema informacijama Slobodne Bosne, kandidat Kluba Bošnjaka za Kolegij Doma naroda bit će Šefik Džaferović, čiji bi izbor trebalo podržati najmanje tri, a vjerovatno i četiri od ukupno pet delegata u Klubu Bošnjaka. Međutim, većinska volja Bošnjaka možda neće biti dovoljna za izbor Džaferovića u rukovodstvo Doma.

Delegat Naroda i pravde Kemal Ademović mogao bi predložiti sam sebe za člana Kolegija, zatim glasati sam za sebe i uz podršku delegata HDZ-a BiH i SNSD-a, a preglasavanjem većine Bošnjaka, biti izabran na tu poziciju.

Na taj bi način Ademović dobio poziciju u rukovodstvu, ali i teško političko breme da je izabran voljom Dragana Čovića i Milorada Dodika, a ne voljom Bošnjaka. Time bi se ujedno još jednom ispunila Dodikova najava da će blok Srbi-Hrvati, a ne "muslimani iz Sarajeva", birati ko će biti vlast.

S druge strane, ta bi situacija mogla imati dugoročne posljedice, prije svega po HDZBiH jer u parlamentarnu praksu uvodi do sada na državnom nivou nezabilježen princip u kojem se zanemaruje volja klubova naroda.

Na identičan bi način, primjera radi, HDZ nakon narednih Općih izbora mogao ostati bez pozicije u rukovodstvu parlamenta, s obzirom da bi glasovi Bošnjaka i dva delegata u Klubu Srba bila dovoljna da se u Kolegij izabere Hrvat koji pripada nekoj od građanskih stranaka ili nekoj drugoj stranci sa hrvatskim etničkim predznakom koja bude imala mandat u Domu naroda.

Drugim riječima, HDZBiH bi se i definitivno odrekao koncepta „legitimnog predstavljanja“ na kojem su decenijama gradili svoju političku platformu. Delegati HDZ-a, predvođeni Draganom Čovićem, u četvrtak će pokazati da li su spremni napraviti epilog za takav razvoj događaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...