SALKO, ELDAR, ADMIN, ĐOKO...: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija...

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM. 

  • Vijesti

  • 16. Feb. 2023  16. Feb. 2023

  • 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija u predmetu Sako Bibić i drugi.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Sake Bibića (1973.),  državljanina Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije; Eldara Hujića (1979.), državljanina BiH; Admina Halimanovića (1985.), državljanina BiH; Alema Zukića (1991.), državljanina BiH i Đoke Komara (1993.), državljanina BiH i Crne Gore, saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se terete da su, od kraja 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više kaznenih djela, postali pripadnici skupine za organizirani kriminal i djelovali na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama  i pranja novca.

U optužnici se navodi da su optuženi, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, dogovarali realizaciju izvršenja kaznenih djela, te krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU, kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na području Bosne i Hercegovine, velikih količina opojne droge marihuana - “skunk”, najčešće u količinama od oko 100 kilograma, koje su krijumčarene na područje Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama, za što su dobijali velike količine novca, koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila te tako vršili pranje novca. 

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM. 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...