"DA SE SJETIMO NAJBOLJIH MEĐU NAMA...:" Obilježena godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade ARBiH

Kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju u Sarajevu danas je održana centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  • Sjećanje

  • 18. Feb. 2023  18. Feb. 2023

  • 0

Članovi porodica i prijatelji, bivši borci 105. motorizovane brigade, predstavnici Općine i Općinskog vijeća Centar, Kantona Sarajevo i boračkih udruženja, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast šehidima i poginulim borcima.

altFOTO: Općina Centar

U redovima 105. motorizovane nalazilo se oko 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo, a 2.000 ranjeno. Na početku manifestacije pripadnici Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo predvođeni Muhamedom Svrakom, nosili su zastavu ratnim putem ove brigade do spomen obilježja Mala kula na Grdonju, koju je Svraka uručio ratnom komandantu bataljona i predsjedniku JOB-a Unije veterana Općine Centar Enveru Krluču.

Na centralnoj manifestaciji obratio se Mustafa Rustemagić, predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade i nekadašnji pripadnik brigade. Podsjetio je Rustemagić da je 105. brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada.

Na svečanosti je pročitan prvonagrađeni literarni rad na temu 105. motorizovane brigade koji je napisala učenica Osnovne škole "Isak Samokovlija" Zoja Kapetanović.

U ime Općine Centar cvijeće su položili i počast odali načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Marijana Podrug-Arapović, vijećnici Samir Fazlić, Velija Katica i Hamdija Hasanović, te pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić.

Načelnik Mandić je kazao da su nas heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu.

"Danas smo se na ovaj sveti dan okupili da se sjetimo najboljih među nama, 317 boraca i šehida slavne 105. brigade čija su imena uklesana na ovom spomen-obilježju. Ovih 317 imena su nam opomena da se svaki dan sjetimo za šta i za koji cilj su oni pali. Bosanci i Hercegovci su tu kada je najteže. Tako je bilo i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a ja bih volio da budemo isti takvi i svaki drugi dan. Ovi dani trebaju da nas podsjećaju upravo na to kako smo mi dobri ljudi, i kako trebamo to i biti jer je to dug koji moramo vratiti borcima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Dragi saborci, dragi prijatelji, hvala vam na veličanstvenoj i herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države", poručio je Mandić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...