PRIČE O ATENTATIMA: Stvarna opasnost po Vučića ili metod njegove vlasti

Tvrdnje o predsjednikovoj navodnoj ugroženosti pojave se svako malo i prođu bez razrješenja.

  • Regija

  • 19. Feb. 2023  

  • 2

U spoljnog neprijatelja ili nekog trećeg prstom se upire i kada je u pitanju bezbjednost predsjednika.

U posljednjoj akciji desničara predstavnici vlasti vidjeli su i pokušaj ubistva Aleksandra Vučića. I to nije prvi put, na predsjednika je u posljednjih osam godina pripremano bar pet atentata. Tako su tvrdili predstavnici vlasti i provladini tabloidi. Ali osim tih tvrdnji, javnosti ništa više nije ni ponuđeno, piše N1 Srbija.

Dejan Boboček iz ultradesničarske grupe "Narodna patrola" krenuo je prošle srijede iz Bačke Palanke navodno u Beograd na protest ispred Predsjedništva, ali on i njegova saputnica do cilja nisu stigli.

Kako je saopštila policija, u Sremskoj Kamenici su zaustavljeni i privedeni jer su sa sobom nosili pušku karabin, sa optičkim nišanom i više komada municije.

Osim saopćenja, provladini tabloidi prenijeli su fotografije hapšenja, ali i video snimak sa oznakom MUP-a, na kom se vidi kako se Boboček sprema za put i pakuje oružje. Uprkos saznanjima nadležnih, očigledno prikupljenih satima ranije, protest ipak nije zabranjen.

Kada je završen, uslijedila je reakcija državnog vrha i vladajućih putem medija – riječ je o planiranom atentatu na predsjednika i pokušaju nasilnog rušenja ustavnog poretka.

"Srpska policija je spremna da, u svakom trenutku, brzo i odgovorno reaguje na svaki pokušaj ekstremista da ruše Srbiju histerijom i nasiljem i naoružani hodaju ulicama naše zemlje“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Šef diplomatije Ivica Dačić dodao je da je „jasno da je danas i večeras pripreman i organizovan pokušaj državnog udara, ubistva predsjednika Srbije Aleksandra Vučica i nasilnog preuzimanja vlasti“.

I dok se jedan dio javnosti zabrinuo, drugi dio građana narativ o atentatu i nasilnom rušenju vlasti nije shvatio za ozbiljno, jer je viđen mnogo puta do sad.

A krenuo je učestalo da se ponavlja otprilike 2015. I tada je, kao i danas, jedan od glavnih medijskih generatora bio provladin tabloid „Informer“ i njegov glavni urednik.

Ovdje se sprema državni udar. Vučiću, ne idi u Peking, ne idi u Kinu. Ako odeš u Kinu, srušićete dok si tamo. Ili čim se vratiš ovdje)“, upozoravao je Dragan J. Vučićević, vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera.

Na svu sreću, ništa se nije dogodilo. Potom su 2016. u Jajincima, u blizini porodične kuće, tada još uvijek premijera Srbije Aleksandra Vučića, otkriveni sanduci puni oružja.

„Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica smo povezali sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima, koja su bila umiješana u takva djela. Ali kad bih vam rekao ko, gdje, šta i kako, ja bih upozorio šta znamo“, kazao je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prođoše godine, ministarski mandat, Stefanović ne objelodani šta zna.

Nije rasvijetljeno ni šta se dešavalo u noći kada je otkriven spomenik Stefanu Nemanji. Ostade sve na priči da vođa kriminalnog, kavačkog klana Radoje Zvicer i njegovi saradnici imaju stravičan plan.

„Oni imaju namjeru da ubiju predsjednika Vučića ili njegovo dijete ili brata. E sad, mi tu nemamo dovoljno dokaza iz tih transkripta da bismo podigli optužnicu, jer osnovna stvar je što nama ta lica nisu dostupna“, naveo je Ninoslav Cmolić iz SBPOK.

Tvrdnje o predsjednikovoj navodnoj ugroženosti pojave se svako malo i prođu bez razrješenja.

Njihova uloga mogla bi da bude skretanje pažnje sa nekih stvarnih, bitnih stvari, smatra novinarka „Raskrikavanja“ Marija Vučić. Uz to podižu tiraž.

„Time bi trebalo da se bave obavještajne službe i policija, a mi imamo ‘Informer’ koji se time bavi i koji time barata na nekakvom dnevnom nivou, banalizujući tu čitavu ozbiljnu stvar – ako je vrhu države ugrožen život, to bi moralo da bude nešto što će ozbiljno da se shvati, a ne da se time poigravamo svakih mjesec dana“, rekla je Vučić.

N1: Da li nas to „anestezira“?

"Pa mislim da, apsolutno da".

I novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević kaže – možda i ima nečega, međutim…

"Imate onaj momenat kada mladi čobanin viče ‘vuk, vuk’, pa vuk stvarno dođe, ali mu niko ne vjeruje. Nisam ja taj koji je kriv zbog toga što sumnjam, krivi su oni koji su to godinama koristili kao metod vlasti i plasirali priče o atentatima, o ugroženosti predsjednika, gdje mi nikada nismo imali neki konkretan epilog, nikada niko nije bio osuđen“, ocjenjuje Milovančević.

"Cijela situacija posebno je problematična u zemlji koja je u relativno skoroj prošlosti nasilno izgubila premijera. Sve ovo uznemirava javnost i šteti državi, pa bi institucije trebalo time ozbiljno da se pozabave, ali izgleda da postoje samo na papiru", zaključuje Milovančević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...