DENIS ZVIZDIĆ O VANJSKOPOLITIČKIM CILJEVIMA BiH: "NATO i EU integracije nemaju alternativu i sasvim sigurno to nisu azijske integracije"

Ako temu proširimo i na polje ekonomije i razvoja, onda imamo sljedeće podatke: BiH više od 73% svoga izvoza ostvaruje sa zemljama EU, posebno sa Njemačkom, Austrijom, Italijom, Hrvatskom i Slovenijom.

  • Vijesti

  • 19. Feb. 2023  19. Feb. 2023

  • 7

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić oglasio se na svom Facebook profilu u vezi vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH, jasno definirana u Strategiji vanjske politike BiH, u Zakonu o odbrani BiH i brojnim drugim aktima, su EU i NATO integracije.

Slijedom ovih činjenica potpuno je jasno da su, prije svih, SAD i EU, sa fokusom na Njemačku, ključni vanjskopolitički partneri BiH koji imaju moć i utjecaj, svako u svojoj sferi, globalnoj, političkoj, sigurnosnoj ili ekonomskoj, da pomognu BiH u realizaciji strateških ciljeva koji će osigurati dugoročni mir, stabilnost i prosperitet.

Ako temu proširimo i na polje ekonomije i razvoja, onda imamo sljedeće podatke: BiH više od 73% svoga izvoza ostvaruje sa zemljama EU, posebno sa Njemačkom, Austrijom, Italijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Istovremeno, jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera van zemalja EU je Turska.

Dakle, ako imamo u vidu prethodne činjenice, onda je više nego jasno kojim integracijama i savezima trebamo težiti ako želimo graditi BiH kao demokratsku, multietničku i evropsku državu u kojoj će vladati civilizacijske vrijednosti.

To su NATO i EU integracije koje nemaju alternativu. I sasvim sigurno to nisu azijske integracije.

Naravno, ako rukovodstvo SDA ili bilo koje druge stranke, ima prijedloge o promjeni postojećih vanjskopolitičkih ciljeva BiH ili ideje o novoj vanjskopolitičkoj orijentaciji BiH prema “azijskim integracijama”, nema potrebe za uzbunjivanjem javnosti jer su procedure jasne.

Takve ideje i nove zakone i strategije mogu uputiti Predsjedništvu BiH ili Parlamentu BiH na razmatranje i usvajanje.

Unaprijed znamo da takvi prijedlozi neće dobiti podršku u Predsjedništvu ili Parlamentu BiH, jer su u suštini antibosanski, ali eto, mogu pokušati, jer je to izgleda jedini način da se novi “vanjskopolitički stratezi” uvjere u pogubnost i iluzornost ideja koje populistički propagiraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...