SREĆKO ĐUKIĆ, BIVŠI SRBIJANSKI DIPLOMATA: "„Po definiciji, Vučićeva partija je proruska, prva radikalna partija u Srbiji bila je proruska..."

Dodaje da je „apsolutno uvjeren da će kako vrijeme odmiče sve teže biti uvesti sankcije Rusiji, nezavisno od kosovskog problema“.

  • Regija

  • 20. Feb. 2023  

  • 1

Bivši srbijanski diplomata Srećko Đukić ocjenjuje da je današnja iznenadna petosatna posjeta američkog predsjednika Bidena Kijevu historijska i da je on došao 600-700 kilometara pred Moskvu da poruči da neće odustati od Ukrajine, da je neće dati i da će ostati sa njom do kraja. Osvrće se i na to gdje je u ovoj globalnoj situaciji Srbija, koja ni godinu dana poslije početka ruske invazije na Ukrajinu nije zauzela jasnu poziciju.

„Ovo je hrabar potez, rizik ovakvog putovanja prve ličnosti svijeta je izuzetno veliki, ali je posjeta tako fantastično organizovana da to zahtjeva proučavanje“, ocenjuje Đukić u emisiji Iza vijesti na TV N1.

Na pitanje da li ova posjeta otvara i neko novo poglavlje, on kaže da su „ovi dani oko 24. februara krcati događajima, imali smo minhensku konferenciju koja je sva bila posvećena Ukrajini, Rusiji, imamo ovu posjetu Bidenovu, sutra će biti Putinovo obraćanje narodu, onda dolazi godišnjica rata. Ima strahovito puno događaja, ali ovaj mislim da baca u sjenku sve ostale“.

„Biden je ovim poslao jednu strašnu spoljno-političku poruku Putinu, cijelom svijetu i samoj Americi – da je pravi kandidat za predsjednika“, smatra Đukić.

Dodaje da je „pokazao Putinu ko je vitalniji – Putin sa 71 godinom ili Biden sa 80 godina“.

Ističe da je skrivena poruka Bidenove posjete da je izlaz iz ukrajinskog rata u nekom diplomatskom rješenju koje ne može „da prenebregne da Ukrajina nikako neće pristati da joj se okrnji dio teritorije i tu je Zapad stao iza nje, i da se neće više kockati sa svojom bezbjednošću“.

„Kada se raspao SSSR, sve bivše sovjetske republike su naslijedile nuklearno oružje koje se našlo na njihovoj teritoriji, Ukrajina bi da ga je zadržala bila treća nuklearna sila na svijetu, poslije Rusije i SAD. Međutim, Ukrajina je svo to oružje ili uništila ili ga dala Rusima besplatno. Čak je dala strateške bombardere iz kojih Rusija sada krstarećim raketama bombarduje Ukrajinu“, navodi Đukić.

Kaže i da Kina može da odigra značajnu ulogu u okončanju ukrajinskog rata, podsjetivši na najave da bi kineski predsednik Xi Jinping mogao uskoro da izađe sa nekom mirovnom ponudom, čije determinante će biti teritorijalni integritet i ni po koju cijenu nuklearni rat.

„Naravno da to nije dovoljna ponuda za Rusiju, ona bi tražila neki svoj interes koji bi Kina mogla da ponudi“, smatra.

A na to kako iz te globalne perspektive izgleda Srbija čija vlast ni godinu dana od početka rata u Ukrajini nije u stanju da odluči kuda da krene, on navodi da međunarodni odnosi imaju neke svoje raskrsnice, datume.

„Mi smo propustili i (rušenje) Berlinski zid a propustismo i 24. februar… Vozovi prolaze, možemo se ukrcati možda u zadnji vagon, a onda ćemo dobiti ono što sleduje zadnjem“, ocjenjuje on.

Upitan da li je zaista, kao što je Demostat objavio, počela demontaža Putinovog uticaja u Srbiji, on kaže da nema utisak.

„Zato što je ruski faktor utemeljen u srpsko društvo, on nije od juče i nije vezan samo za ovu vlast, od raspada SFRJ ovde ruski faktor nije držan pod kontrolom. Moskva je dobila odrješene ruke za Srbiju i još neke bivše jugoslovenske republike, u Srbiji niko nije sputavao tu njenu aktivnost“, ističe on.

Dodaje da „ruski faktor apsolutno dominira u Srbiji, i to ova vlast osjeća i respektuje“, kaže.

Što se tiče sankcija Rusiji, misli „da to Zapadu uopšte nije u prvom planu, on prvenstveno ima cilj da riješi pitanje Kosova“.

Podsjeća da Srbija ima 70 milijardi ukupne spoljno-trgovinske razmjene, od čega samo četiri milijarde sa Rusijom.

„Ta razmjena je beznačajna u investicijama, nema ona (Rusija) ekonomski uticaj, već duhovni, mentalni, a sada ima i jako puno izbjeglica. Posle Oktobarske revolucije u cijeloj Jugoslaviji je bilo 40.000 ruskih izbeglica, a sada do novembra prošle godine samo u Srbiji ih je bilo 140.000. Do sada vjerovatno i 200.000. Toliko u Srbiji broji jedna nacionalna manjina“, kaže Đukić.

O nedavnom protestu desničara protiv francusko-njemačkog plana za Kosovo i uvođenja sankcija Rusiji i ko iza toga stoji, kaže da mu se čini „da je efekat išao u korist vlade“ bez obzira da li je ona to lansirala ili ne.

„Naša desnica i rusko prisustvo se naslanjaju jedni na druge, komplementarni su… Ova vlast se specijalizovala da sve što se desi okrene u svoju korist, da provladini mediji i kad pišu protiv Rusije, pišu u korist vlasti“, poručuje i dodaje da „ruski uticaj ostaje neokrnjen“.

Ponavlja da su u Srbiji „taoci ruske politike, te da je spoljnopolitički cilj već 20 godina članstvo u EU, ali su to članstvo izjednačili sa odnosima sa Rusijom, i onda postaju taoci Moskve, zbog Rusije ne smiju da uvedemo sankcije i onda to stalno objašnjavaju Evropi“.

„Po definiciji, Vučićeva partija je proruska, prva radikalna partija u Srbiji bila je proruska“, ističe.

Dodaje da je „apsolutno uvjeren da će kako vrijeme odmiče sve teže biti uvesti sankcije Rusiji, nezavisno od kosovskog problema“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...