VOJNI ANALITIČAR IGOR TABAK: "Rusi napreduju stotinjak metara dnevno, uzeli su par sela, broji se svaki metar na livadi"

"Rusija je velika država, ali nije nepobjediva sila beskonačnih zaliha, kako se dobiva dojam iz njihove propagande. Njihova industrija se oslanjala baš na Zapad i ove sankcije itekako ograničavaju njihovu proizvodnju. Uglavnom se oslanjaju na stariju tehniku i na pješaštvo", naglasio je Tabak. 

  • Evropa

  • 22. Feb. 2023  

  • 2

Vojni analitičar Igor Tabak je gostujući u Novom danu N1 televizije komentirao trenutnu situaciju u Ukrajini. Kao vrlo ozbiljan problem je istaknuo opskrbu streljivom. "Ukrajinci troše dnevno više nego Amerikanci proizvedu. No proizvodnja se sada zahuktava jer je puno država shvatilo da njihove zalihe nisu dovoljne za ovakav ozbiljan sukob na rubu Evrope", rekao je.

"Tu Rusija ima definitivno prednosti i to je nešto što se vidi na terenu. Ljeti, kada su imali pomake, trošili su deset puta više streljiva nego Ukrajinci, no to su zalihe koje se troše pa nabavljaju iz Bjelorusije i Sjeverne Koreje. Nije samo Zapad tu u problemu", poručio je. 

"Rusija je velika država, ali nije nepobjediva sila beskonačnih zaliha, kako se dobiva dojam iz njihove propagande. Njihova industrija se oslanjala baš na Zapad i ove sankcije itekako ograničavaju njihovu proizvodnju. Uglavnom se oslanjaju na stariju tehniku i na pješaštvo", naglasio je Tabak. 

"Treba uskoro očekivati ukrajinski odgovor"

Tvrdi kako se rat vodi i propagandom, odnosno tvrdnjama kako je Rusija nepobjediva, iako se pokazalo da to nije tako. "Prilično je jasno da se rusko napredovanje zadnjih mjeseci mjeri po stotinjak metara dnevno, u zadnjih mjesec dana uzeli su nekoliko sela. Pomaci su zapravo vrlo mali i broji se svaki metar na livadi, a to je u raskoraku s imidžem velike sile koja vodi rat. To definitivno pokazuje da ta vojna mašinerija ima problema", uvjeren je. 

"Treba uskoro očekivati ukrajinski odgovor, jasno je da su se čuvali i dodatno mobilizirali ljudstvo. Samo je pitanje hoće li njihov odgovor čekati bolje vrijeme, odnosno da dođe zapadna tehnika, ili će krenuti ranije pa zapadnom donacijom dovršiti posao. To je nešto što ćemo gledati narednih mjeseci, i to prije ljeta", dodao je.

Govorio je i o hrvatskoj vojnoj industriji, kazavši kako je mala te uvelike izvozno orijentirana. "To su većinom odore i ručna prtljaga, nešto se radi vozila, ali ima i korištenja novih tehnologija. Ali ta industrija nije zasnovana na streljivu, a to se u ovom ratu pokazalo ključnim. Imamo neke rubne količine i vrste streljiva, a uglavnom ga uvozimo", istaknuo je.

"Srbija nije u istoj situaciji kao i mi"

"Nažalost, to su stvari koje se mijenjaju kada čitav niz država pogleda svoje zalihe i shvate stanje. Sada je najgore vrijeme za nabavu i to je veliki problem. Nažalost, naš obrambeni sektor ima velikih problema i naš je predsjednik to znao dobro detektirati, ali se to istopilo u njegovom izričaju. Problem nije samo u streljivu nego i u helikopterima, ali novci su negdje drugdje", tvrdi vojni analitičar. 

Prokomentirao je izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da se svi naoružavaju i da će onaj "tko se ne naoruža biti pojeden". 

"Treba uzeti u obzir da Srbija nije u istoj situaciju kao i mi. Oni samoproglašeno tjeraju nekakvu neutralnost, ali i prijateljstvo s Rusijom i Bjelorusijom, pri tome izbjegavajući NATO i vukući za nos EU. Srbija ne gleda samo Hrvatsku nego je okružena NATO članicama koje se naoružavaju i to je ono što ih čini nervoznim", kazao je.

"Rusi će se i dalje pridržavati START-a"

"Oni su prije par godina imali dogovor s Bjelorusijom i Rusijom za zrakoplove i sada ne mogu doći do dijelova za remont te gledaju na zapadne zrakoplove. Srbija je tu postavljena jako ukrivo i to je nešto što ne možemo ispraviti samo tako. Oni su uložili znatan novac u opremu, ali to je oprema koju kupuju po egzotičnim zemljama poput Kine i Emirata. Pitanje je kako sva ta oprema funkcionira na hrpi", nastavio je.

Što se tiče ruskog odustajanja od START-a, kaže da su Rusi samo suspendirali aktivnosti, ali da će ga se i dalje pridržavati, samo što to neće biti moguće provjeriti. "To nisu jedini potezi koje Moskva radi. Danas je suspendiran sporazum koji je jačao suradnju i priznavanje Moldavije, odnosno Transnistrije. To su dodatne stvari koje pokazuju da nije to samo pitanje nuklearnog rata i Ukrajine nego je puno više aspiracije i želja", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...