ALMIR BEČAREVIĆ SVE OBJASNIO I DOKUMENTOVAO: "Entitetski regulator iz Trebinja radi na principu dajte nam državu kao tržište, a poslovaćemo po Zakonu RS"

Ono što treba znati u radu ovog regulatora je to da sve što se radi je obična farsa, ali sa tačno utvrđenim redoslijedom stvari i pripremama za projekte koji će biti od entitetskog značaja, ali sa dometom na cijeloj teritoriji BiH. Kao dokaze za ovu tvrdnju imamo u dozvolama koje izdaje ovaj regulator za oblast prirodnog gasa.

  • Politika

  • 22. Feb. 2023  

  • 0

Piše: Almir Bečarević (Patrija)

Regulatorna komisija entiteta Republika srpska u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji iz jula mjeseca 2007. godine dobila je u nadležnost da reguliše pitanja iz oblasti energetike u Republici srpskoj.

Ova Regulatorna komisija regulira pitanja iz oblasto električne energije, prirodnog gasa, nafte i naftnih derivata. Izmjenama i dopunama zakona o električnoj energiji Republike srpske dopunjene su njene nadležnosti u sektoru prirodnog gasa, nafte i naftnih derivata kako bi se, posebno u gasnom sektoru, onemogućilo formiranje državnog regulatora za prirodni gas i kako bi se u toj oblasti preuzele funkcije države.

Ono što treba znati u radu ovog regulatora je to da sve što se radi je obična farsa, ali sa tačno utvrđenim redoslijedom stvari i pripremama za projekte koji će biti od entitetskog značaja, ali sa dometom na cijeloj teritoriji BiH. Kao dokaze za ovu tvrdnju imamo u dozvolama koje izdaje ovaj regulator za oblast prirodnog gasa.

Ovdje dajem primjer samo dvije dozvole i to za preduzeća „Gas-Res“ i „Rafinerija nafte Brod“. Kao što možemo vidjeti dozvole su izdate za trgovinu i snabdjevanje prirodnim gasom. Ništa ovdje ne bi bilo čudno da u tački 5. podtačka 5.1. ne stoji, citiram:“Korisnik dozvole ima pravo obavljati djelatnost trgovine i snabdjevanja prirodnim gasom na teritoriji Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonom“.

KOJIM ZAKONOM?

Tačka 6. podtačka 6.1. nam daje odgovor na to pitanje, citiram:“ Korisnik dozvole je obavezan pridržavati se zakona i podzakonskih akata Republike srpke i Regulatorne komisije i izvršavati obaveze utvrđene odredbama ove dozvole“.

ZNAČI:

Republika srpska usvojila entitetski Zakon o gasu, formirala entitetskog regulatora, izdaje dozvole na bazi entitetskog zakona i sada te dozvole važe za Bosnu i Hercegovinu koja nema zakon o gasu i koja nema državnog regulatora za pitanja iz oblasti gasne privrede.  

Ako ovo nije školski primjer preuzimanja državnih ingerencija u oblasti gasa ja ne znam šta jeste. Izdavat ćemo dozvole za teritoriju (zanimljiva definicija „teritorija“) BiH, ali ćemo raditi po entitetskom zakonu. Država nam treba da bi obezbjeđivali prihode, a poslovat ćemo po entitetskom zakonu.

Ovo je suština spora koji traje 20 godina, ENTITET RS KAŽE: DAJTE NAM TRŽIŠTE FEDERACIJE, A POSLOVAT ĆEMO PO NAŠIM PRAVILIMA. Nema države u zakonima, ali volimo vaše tržište.

Nadam se da je sada razumljivo zašto treba urediti tržište gasa na nivou države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...