ZAVRŠNE RIJEČI VASVIJE VIDOVIĆ: "Novalić će se obratiti Sudskom vijeću, Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice"

Kazala je da navodi optužnice moraju biti dokazani u cijelosti.

  • Vijesti

  • 22. Feb. 2023  

  • 3

U Sudu Bosne i Hercegovine odbrana federalnog premijera Fadila Novalića započela je s iznošenjem završnih riječi u predmetu "Respiratori", prenosi Patrija.

Braniteljica Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović na početku obraćanja Sudskom vijeću kazala je da joj je čast obratiti se završnim riječima Vijeću koje treba donijeti odluku u predmetu koji je obilježio tužnu bh. stvarnost, da se u sudovima vode predmeti kojima upravljaju nevidljive sile koje se nalaze van pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. Ona je kazala da je Tužilaštvo cijeli predmet posmatralo izvan vremenskog okvira u kojem se događaj desio. 

Kazala je da navodi optužnice moraju biti dokazani u cijelosti.

"Ovdje ne samo da nisu dokazani pranje novca, zloupotreba položaja već nisu ni opisani. Navode optužnice Tužilaštvo nije dokazalo. Kada bi Sud po mom shvatanju prihvatio to, učinio bi apsolutno bitnu povredu postupka", kazala je Vidović dodajući da Tužilaštvo BiH nije dalo prijedlog da se ljudi osude, a pozvali su se na tri dokaza. 

"Ja sam te sile i imenovala tamo, ja sam duboko razočarana miješanjem političara koje sam nabrojala čak imenom i prezimenom, predstavnika stranaka, korištenjem cijelog ovog predmeta sa političkim ciljem u predizborne svrhe i nažalost miješanje međunarodne zajednice, ambasada, to je nezamislivo u organizovanim državama kakve jesu SAD-a i Velike Britanije da se miješaju u predmet koji je u toku. To je najveći mogući presedan", kazala je Vidović.

Istakla je da kada je riječ o stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija, prvo što im se kaže ovdje je zabrana miješanja u određene procese

"Oni imaju pravo komentirati određene pojave i procese do određene granice, ali nikako unaprijed osuđivati i to je teklo jednim, drugim, trećim pravcem sve do izbora. To će ostaviti gorak utisak za mene kada je riječ o međunarodnoj zajednici i što nikada neću zaboraviti", kazala je Vidović.

Na pitanje da li će i njen branjenik iznijeti završnu riječ, kazala je da svakako hoće.

"On će govoriti o slučaju onako kako ga on vidi, predvidjeli smo 45 minuta, naravno ukoliko to Sudsko vijeće dozvoli", kazala je Vidović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...