MINISTAR VRANIĆ SE NE MIJEŠA U SVOJ POSAO: Još nije odobrio Finansijski plan ZZO KS, ugrožena zdravstvena zaštita za 424 hiljade osiguranika!

Prema tvrdnji direktora ZZO KS posljedice bi se manifestovale na način da bi javnim zdravstvenim ustanovama bilo 100 miliona KM manje, da je 1.986 zdravstvenih radnika i saradnika viška u odnosu na stvari broj uposlenih u zdravstvu, te da je 666 bolničkih kreveta viška u KS.

  • Mini market

  • 23. Feb. 2023  

  • 1

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac 21. februara je uputio pismo svim rukovodiocima javnih zdravstvenih ustanova u KS u kojem ih obavještava da od Ministarstva zdravstva KS na čijem je čelu Haris Vranić još uvijek nije data saglasnost na Finansijski plan Zavoda za 2023. godinu iako je on 7. februara upućen Ministarstvu zdravstva, niti je vraćen na eventualnu doradu. Treba napomenuti da se Finansijskim planom planiraju sredstva za zdravstvenu zaštitu više od 424.000 osiguranih lica u KS. Na snazi je privremeno finansiranje do 31. marta, do kada je krajnji rok da se usvoji Budžet KS i Finansijski plan ZZO KS čiji je budžet 500 miliona KM.   

Kosovac u pismu također navodi činjenicu da je Ministarstvo zdravstva u decembru 2022. godine dostavilo Plan i program mjera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za djelatnosti primarne zdravstvene zaštite, vanbolničke specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva i bolničke zdravstvene zaštite u KS za 2023. godinu. Zavodu je naloženo da izradi Programe zdravstvene zaštite o pružanju zdravstvenih usluga za 2023. godinu, u skladu sa Jedinstvenom metodologijom kojom se bliže utvrđuju kriteriji i mjerila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe sa područja KS i načinu organizovanja i finansiranja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu.

Zavod je, iako je ostavljen kratak vremenski period, uspio pripremiti Programe zdravstvene zaštite za 2023. godinu koje je dostavio Upravnom odboru na razmatranje. Uočeno je kako postoje neusaglašenosti između Plana i programa mjera  sa Naredbom o standardima i normativima, a postoje i odstupanja od Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ovim Programima obuhvaćena je i zdravstvena zaštita kod privatnih zdravstvenih ustanova sa kojim Zavod zaključi ugovor. 

„Upravni odbor ZZO KS je Programe zdravstvene zaštite dostavio Ministarstvu zdravstva na upoznavanje i stvaranje formalno pravnih preduslova za utvrđivanje istih, posebno u dijelu potrebe donošenja Odluke o većem obimu prava, završetka procesa reorganizacije i usklađivanja Odluek sa Jedinstvenom metodologijom. Smatrali smo potrebnim na vrijeme ukazati na posljedice primjene novog načina finansiranja zdravstvene zaštite na temelju važećih standarda i normativa koje donosi federalni ministar zdravstva i donošenja Finansijskog plana na osnovu sačinjenih Programa“, navodi u pismu Kosovac. 

Prema tvrdnji direktora ZZO KS posljedice bi se manifestovale na način da bi javnim zdravstvenim ustanovama bilo 100 miliona KM manje, da je 1.986 zdravstvenih radnika i saradnika viška u odnosu na stvari broj uposlenih u zdravstvu, te da je 666 bolničkih kreveta viška u KS.

Iz Zavoda napominju da su u Finansijskom planu za 2023. godinu planirali sredstva za nova zapošljavanja, za korekcije zbog potpisanog kolektivnog ugovora, povećanje materijalnih troškova za 9 posto što je oko 5,5 miliona KM.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...