ZBOGOM POLEDICI NA CESTI: Testirana prva cesta koja sama otapa led, ovo su rezultati…

Neki stručnjaci su skeptični i misle da će zbog veće abrazivnosti asfalta i granula brže nastati rupe na cesti…

  • Auto

  • 24. Feb. 2023  

  • 0

Problemi s ledom na cesti muče vozače. Pojava je opasna pa ako se led ne otopi i cesta ne zasoli na vrijeme, slijede problemi. Može li cesta funkcionirati bez zasoljavanja, odnosno sama otapati led? Čini se kao fikcija, ali izgleda da je moguće. Koliko je to financijski opravdano to je već neko drugo pitanje.

Znanstvenici sa Univerziteta za znanost i tehnologiju Hebei u Shijiazhuangu u Kini razvili su rješenje. Objavili su tekst u znanstvenom časopisu ACS Omega. Oni su kreirali mješavinu asfalta koja sama otapa led. Koristili su sol bez klorida, koja je ekološki prihvatljivija. Ona se miješa u prah s tenzidom, silicijevim dioksidom, natrijevim bikarbonatom i troskom iz visokih peći i oblikuje u malene kapsule, koje se zatim umiješaju u asfalt.

Površina ceste je stoga trajno blago zasoljena – a abrazija koju uzrokuju automobili u vožnji stalno izlaže nove mikrokapsule. Takva cesta trebala bi trajati do osam godina. Nova površina već je uspješno isprobana na jednom izlazu s autoceste u Kini (na fotografiji). Temperature do minus 20 stepeni Celzijusa nisu prouzročile tzv. crni led, a svježe napadali snijeg odmah se otopio.

Neki stručnjaci su skeptični i misle da će zbog veće abrazivnosti asfalta i granula brže nastati rupe na cesti…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...