"MOJ CILJ JE POBJEDA U PRVOM KRUGU": Milo Đukanović predao kandidaturu za predsjednika

Odgovarajući na pitanje da li njegova kandidatura znači da nema drugih kandidata u DPS-u koji bi mogli da se kandiduju za predsjednika, Đukanović je kazao da misli da javnosti šalju poruku o bogatstvu kadrovskog potencijala te partije.

  • Regija

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 1

Moja kandidatura je izraz odgovornosti i brige prema Crnoj Gori, poručio je aktuelni predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović nakon predaje kandidature za predsjedničke izbore.

Dodao je i da se kandiduje zbog brige za tekovine Crne Gore kojima je, kako je kazao, posvetio svoj život.

"U nešto kraće od tri godine Crna Gora je prošla nevjerovatan put, od zemlje koja je opisivana kao sidro stabilnosti na Balkanu, bila uzor funkcionalnosti i lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), a danas se opisuje kao rak-rana Balkana i Evrope", rekao je Đukanović.

Smatra da nije neophodno da "nam drugi otvaraju oči, te konstatovao da je Crna Gora zemlja razorene funkcionalnosti".

"Zemlja čije su glavne institucije ili u vd stanju ili je njihov rad potpuno paralisan. Crna Gora je danas država koju investitori napuštaju, uplašenog biznisa od nepredvidivosti ekonomske politike aktuelne vlasti i zanemarene vladavine prava - istakao je Đukanović.

Ukazao je na to da aktuelna vlast ne mari za stavove EU i Venecijanske komisije.

"Zbog toga je Crna Gora paralisana na evropskom putu", dodao je Đukanović.

Poručio je da bi "ovu agoniju" što prije trebalo prekinuti.

"U demokratskom društvu se to ostvaruje putem izbora. U 2023. očigledno očekuje nas sveobuhvatan izborni ciklus koji počinje redovnim predsjedničkim izborima 19. marta, a gotovo da sam siguran da se nastavlja nekoliko mjeseci kasnije održavanjem parlamentarnih izbora", rekao je Đukanović.

Poručio je da su parlamentarni izbori prilika da Crna Gora mudrim odlukama svojih građana povrati prethodnu stabilnost.

"Da povrati konkurentnost svog biznis ambijenta i svoju posvećenost reformama kako bi uz konstantno unaprjeđenje vladavine prava uhvatila priključak u pregovaračkom procesu sa EU i ono što je najvažnije da povrati funkcionalnost institucija",  podvukao je Đukanović.

Dodao je da su izbori prilika da da Crna Gora sačuva međunarodni prestiž koji je mukotrpno ostvarila tokom 14 godina od obnove nezavisnosti.

"Bez obzira na dodatne izazove koji su se izoštrili u posljednje tri godine", istakao je Đukanović.

Poručio je da su iz težih iskušenja izlazili uspješno.

"Tada kada je sve izgledalo beznadežno uspjeli smo da sačuvamo mir i sačuvamo zemlju od NATO bombardovanja, da nađemo strpljenja u pregovorima sa Srbijom i da odložimo, onoliko koliko je bilo neophodno, izjašnjavanje na referendumu. Da napravimo kompromis sa EU i organizujemo referendum po pravilima koja nisu izgledala najpravednije i nakon svega toga napravimo strateški zaokret ka zapadu i Crnu Goru uvedemo u NATO i joj osiguramo lidersku poziciju u pregovaračkom procesu sa EU", istakao je Đukanović.

Rekao je da je sve to bilo moguće jer smo imali besprekorno čistu viziju i jak motiv da je ostvarimo.

"Kao što smo imali motiv da obnovimo državu i da je postavimo na kolosjek evropskih integracija, danas tako danas imamo motiv da sačuvamo tekovine savremene Crne Gore kojoj smo svi kao generacija dali svoje dosadašnje živote. Imamo ozbiljan motiv da to sačuvamo i nastavimo tim putem i stvorimo uslove za stabilan i prosperitetan život naših potomaka", podvukao je Đukanović.

Ukazao je na to da su se posljednjih godina vidjele novije političke ponude i profili.

"Koje bih najbenignije opisao kao vrlo avanturistične, ali mislim da je sve potrebno vidjeti i upoznati se sa svime što je na političkoj sceni", rekao je on.

Kazao je da će sa dosadašnjim iskustvom sigurno mudrije odlučivati na izborima.

"Počev od predsjedničkih izbora vjerujem da ćemo donijeti odluke koje će Crnoj Gori garantovati stabilnost i dostizanje njenih najvažnijih ciljeva - uključujući članstvo u EU", rekao je Đukanović.

Nada se da će rezultatima predsjedničkih izbora stvoriti uslove da se normalizuje politički život u Crnoj Gori "nakon potresa kroz koji prolazimo posljednje dvije i po godine".

"I da uhvatimo priključak sa pozitivnim političkim tendencijama koje se bile karakteristične za našu zemlju nakon referenduma", dodao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li njegova kandidatura znači da nema drugih kandidata u DPS-u koji bi mogli da se kandiduju za predsjednika, Đukanović je kazao da misli da javnosti šalju poruku o bogatstvu kadrovskog potencijala te partije.

Rekao je da je DPS tokom prethodne tri decenije bila kičma državne politike Crne Gore.

"I sada kao opozicija igramo ulogu državno odgovorne opozicije. Naše analize su ukazale da je ovo trenutak kada će se pokazati da li će Crna Gora povratiti tu normalnost i nastaviti izgradnju sebe kao uzornog subjekta evropskog društva ili će nastaviti kolotečinom balkanske nestabilnosti i propadanja", istakao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje zašto se toliko dugo čekalo s objavom kandidata, te da li su čekali da vide šta će biti sa kandidaturom lidera Pokreta "Evropa sad", Đukanović je rekao da nisu kalkulisali već da su koristili vrijeme da sagledaju sve činjenice potebne za opredijeljenost odluke o tome ko je kandidat sa najviše šansi.

"Spajićeva kandidatura je propala prije sedam dana. Pa što nismo sutradan predali kandidaturu? Zato što nije bilo važno i relevantno. Za nas je relevantno da sebe učvrstimo u uvjerenju da je ovo najbolje što možemo uraditi za svoju partiju i za Crnu Goru", rekao je Đukanović.

Vjeruje da će izborna trku biti zanimljiva, a kako je istakao, cilj mu je da pobijedi u prvom krugu.

"Moj cilj je pobjeda u prvom krugu ali spreman sam za cijeli izborni proces. Ako nas razvoj događaja dovede do drugog kruga, učestvovaću sa istim entuzijazmom i sa namjerom da pobijedim", poručio je Đukanović.

Rekao je da svakom od protivkandidata pristupa sa uvažavanjem i da će uložiti sve svoje kapacitete da pobijedi u drugom krugu -  ko god to bio, prenosi Pobjeda.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...