MILANOVIĆ ZABRINUT, VLADA HRVATSKE STAVILA OZNAKU TAJNOSTI: Već skidaju oznake s hrvatskih vojnih helikoptera, ubrzo odlaze, gotovo je...

A prema zasad dostupnim informacijama, više helikoptera nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici.

  • Regija

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 0

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu.

Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga te su krenule pripreme za njihov transport.

Pisali smo prvi kako je vlada sve oko vojne pomoći Ukrajini stavila pod oznaku “tajnosti” što je vrlo neobično i nije stalna praksa u razvijenim i stabilnim demokracijama i sustavima kakvim nas premijer Andrej Plenković predstavlja svijetu.

Obavijeno velom tajne

Geopolitički stručnjak Branimir Vidmarović o toj je odluci koja je donesena iza zatvorenih vrata na sjednici Vlade za naš portal rekao:

Ovo me jako začuđuje. Takve stvari sa saveznicima nikada nisu tajne. Tu nema nikakve tajnovitosti i nema potrebe za time. Čemu onda sada tajnovitost i povjerljivost? U transparentnim sustavima takve stvari se ne rade. Pa i ne samo to. Čak i u onima koje smatramo netransparentnim i nedemokratskim poput Rusije. Takve stvari se ne događaju”, rekao je analitičar.

Na pitanje koje smo poslali Vladi, dobili smo šturi odgovor:

“Odluka sadrži klasificirane podatke, zato je označena stupnjem tajnosti povjerljivo. Na odluku su pribavljena sva potrebna mišljenja i suglasnosti”, napisali su nam u mail odgovoru.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović na pitanje o svemu rekao da “nema pojma”, a Andrej Plenković je mogućnost o slanju 14 helikoptera spominjao koncem godine, no zbog oznake tajnosti nakon toga više ništa nije rekao.

A prema zasad dostupnim informacijama, više helikoptera nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje njegovi djelatnici rješavaju sve potrebne tehničke pripreme.

Šta se skriva?

Dio helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na vanjskom dijelu ZTC-a. Između ostalog, s helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se mijenja istrošeni materijal, dolijeva ulje i ostale potrebne radnje, piše Jutarnji list.

Navodno se zbog nedostatka prostora u ZTC-u preostali helikopteri nalaze se na vojnom dijelu aerodroma Pleso i u Lučkom.

Procjene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. Sedam helikoptera bit će dijelom rastavljeno te će ih transportirati kopnenim putem, a preostalih sedam odletjet će u Poljsku.

Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske zračne snage imat će na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Black Hawk.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...