FOTELJE ISPRED PRINCIPA I NARODA: Sve HDZ-ovce koji su dočekali zločinca Darija Kordića "Trojka" nagrađuje pozicijama

Na „skupu dostojanstva“, kako su u HDZ-u nazvali doček Kordiću, bili su predsjednik te stranke Dragan Čović, te Borjana Krišto, Lidija Bradara i Marinko Čavara.

  • Mini market

  • 27. Feb. 2023  

  • 23

„Hrvati Bosne i Hercegovine dočekali su Darija Kordića kao heroja“, saopćeno je iz HDZ-a BiH nakon što je rukovodstvo te stranke 22. juna 2014. godine u Busovači dočekalo Kordića po povratku sa odsluženja 17 od ukupno dosuđenih 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima.

Nepunu deceniju kasnije, političke stranke koje svoj kapacitet temelje na glasovima naroda nad kojim je Kordić počinio zločine, zbog čega ga HDZ smatra „herojem“, nagradit će cijelu delegaciju HDZ-a koja je tog junskog dana u Busovači klicala haškom osuđeniku.

Na „skupu dostojanstva“, kako su u HDZ-u nazvali doček Kordiću, bili su predsjednik te stranke Dragan Čović, te Borjana Krišto, Lidija Bradara i Marinko Čavara.

Prvi je nagrađen Marinko Čavara, koji se u međuvremenu skrasio i na „crnoj listi“ američkog State Departmenta zbog podrivanja demokratskih procesa i institucija, odnosno zbog četverogodišnje blokade FBiH. Čavar je 1. decembra 2022. godine izabran na čelo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH glasovima grupacije okupljene oko Trojke, odnosno SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke.

Nešto manje od mjesec dana kasnije, 28. decembra 2022. godine, isti zastupnici podigli su ruke za imenovanje Borjane Krišto na mjesto predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Šesnaestog februara 2023. godine konstituisan je novi saziv Doma naroda PSBiH, a delegat Naroda i pravde Kemal Ademović bez zadrške je glasao za imenovanje Dragana Čovića na čelo Doma.

U utorak, uoči Dana nezavisnosti BiH, bit će održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj će zastupnici birati ko će od tri izabrana kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH biti imenovan za predsjednika – jedan od dvojice pripadnika

Armije RBiH Refik Lendo ili Igor Stojanović, ili će HDZ-ov „poker asova“ sa Kordićevog dočeka biti kompletiran izborom HDZ-ove Lidije Bradare.

Ukoliko se zastupnici „Trojke+“ odluče za Bradaru, time će predati HDZ-u sve ključne pozicije u državi i sačuvati naklonost te stranke, ali je vrlo upitno da li će sačuvati naklonost građana koji su ih doveli u priliku da formiraju vlast na državnom nivou i da budu važan faktor za uspostavljanje vlasti na nivou FBiH.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...