NA UDARU STRANAČKIH BOTOVA: Avdi Avdiću i Amiru Zukiću prijete simpatizeri NiP-a i SDA

Uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću su nakon objave teksta o načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru pojedini simpatizeri stranke Narod i pravda (NiP) prijetili fizičkim nasiljem, aAmir Zukić je na društvenim mrežama bio izložen brutalnim napadima, uvredama i prijetnjama brojnih simpatizera SDA, ali i pojedinih visokopozicioniranih članova te stranke.

  • Vijesti

  • 27. Feb. 2023  27. Feb. 2023

  • 31

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i našoj Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od strane policijskih institucija i pravosudnih organa.

Nakon što su prošle sedmice novinari Euroblica i portala Srpskainfo u Banjoj Luci ispitivani u policiji i prisiljavani na otkrivanje izvora informacija, prijećeno je novinarima Žurnala, a pojedini političari su javno verbalno napadali novinare, BH novinari dobili su još dvije prijave prijetnji i širenja govora mržnje na društvenim mrežama protiv novinara.

Nakon što je u emisiji Pressing 22. februara intervjuisao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, urednik N1 televizije u BiH Amir Zukić je na društvenim mrežama bio izložen brutalnim napadima, uvredama i prijetnjama brojnih simpatizera SDA, ali i pojedinih visokopozicioniranih članova te stranke. Između ostalog, istaknuti član SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je na svom Facebook profilu Zukića optužio da je „plaćen da promovira laž“ i nazvao ga „podešenim“ Bošnjakom, što je izazvalo niz uvredljivih komentara Kapidžićevih FB pratilaca.

Istovremeno, uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću su nakon objave teksta o načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru pojedini simpatizeri stranke Narod i pravda (NiP) prijetili fizičkim nasiljem.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija – policije i tužilaštava – u svim navedenim slučajevima, detaljno provođenje istraga i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom! Također, pozivamo predsjedništva SDA i NiP-a da u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima sankcionišu svoje članove koji na društvenim mrežama prijete i raspiruju govor mržnje prema novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje nad novinarima moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerisati!

Linija za pomoć novinarima i BH novinari će o ovim slučajevima i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini.

Oglasili su se i iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara BiH osuđuje prijetnje upućene uredniku portala istraga.ba Avdi Avdiću. Prijetnje su upućene putem društvenih mreža a nakon teksta o Nerminu Muzuru, aktuelnom
načelniku Općine Ilidža koji je nedavno koristio diplomatski pasoš tokom posjete Crnoj Gori i Srbiji kada je bio član delegacije ministra vanjskih poslova BiH Elvedina Konakovića. U tekstu su navedeni dokazi da Muzur nije koristio dokument u skladu sa Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša.

Prijetnje su pritisak na objektivno novinarstvo a postupke možemo okvalifikovati kao zastrašivanje novinara. Novinari igraju ulogu od vitalnog značaja za informisanje građana o ključnim pitanjima, od javnog zdravstva, ekonomije, uprave, izbornih procesa, korupcije, sukoba i ljudskih prava. Istovremeno, istraživačko novinarstvo pomaže u tome da se uticajne osobe i institucije pozovu na odgovornost u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava.

Novinari igraju ključnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i u stvaranju uslova za sigurno društvo. Moraju biti slobodni da rade posao bez straha. Istovremeno,
političari i drugi javni službenici su dužni da budu primjer poštovanja i etičkog ponašanja i moraju odgovarati za svoje postupke. Društvo novinara BiH daje podršku istraživačkom novinarstvu i kolegi Avdi Avdiću te zahtjeva javnu reakciju institucija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...