„JEDINSTVO IZMEĐU SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE NEZAVISNO JE OD SILE KOJA BOGA NE MOLI….“: Nevjerovatan istup patrijarha Porfirija nakon što mu je Milorad Dodik uručio orden…

„Vi iz Republike Srpske, stvorene upravo na toj vjernosti Kosovskom zavjetu, najbolje znate šta Kosovski zavjet znači“, rekao je patrijarh.

  • Društvo

  • 01. Mar. 2023  

  • 6

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u Beogradu je „Ordenom Republike Srpske na lenti“ odlikovao patrijarha Srpke pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

Dodik je patrijarhu Porfiriju orden uručio u Domu Vojske u Beogradu, na svečanosti povodom proslave neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara, i Dana proglašenja prvog Ustava tog entiteta Bosne i Hercegovine.

Taj orden se dodeljuje za naročite zasluge, a, kako se navodi u obrazloženju, patrijarh je odlikovan zbog „pastirske brige i ljubavi prema Republici Srpskoj“.

Dodeljen mu je, kako se navodi, i za „naročite zasluge u razvijanju, umnožavanju i učvrščivanju vjere svete pravoslavne pružajući nesebičnu podršku svom narodu gde god da se on nalazi i u kakvim god životnim okolnostima i iskušenjima bio“.

Patrijarh SPC je na svečanosti rekao da „Kosovskog zavjeta radi, vjernosti Lazarevoj žrtvi radi, umnože molitve ovog trenutka kada produženo slave slavu Republike Srpske, umnože molitve iz dubine bića za braću i sestre na Kosovu i Metohiji, umnože molitve za svete manastire i hramove – njihove svetinje na Kosovu i Metohiji, umnože molitve za mir na Kosovu i Metohiji, silno umnože molitve za njihovo Kosovo, za njihovu Metohiju, za mir među svim ljudima koji žive tamo, za njihovo međusobno razumijevanje“.
„Vi iz Republike Srpske, stvorene upravo na toj vjernosti Kosovskom zavjetu, najbolje znate šta Kosovski zavjet znači“, rekao je patrijarh.

Nakon što je pozvao na molitvu, patrijarh je rekao da „oni koji bi od Crkve htjeli ne molitvu, nego nešto drugo, oni zapravo misle ili ne vjeruju da oni koji u crkvu idu i koji sebe nazivaju pravoslavnim hrišćanima zaista vjeruju u Boga“.

„Ovu svečanost… doživljavam kao znak prisustva ljubavi Božje među nama i znak duhovnog i molitvenog jedinstva našeg naroda gdje god da se nalazi; ne jedinstva u pukim prolaznim vrijednostima, vrijednostima koje se temelje samo na tlu i krvi, vrijednostima od ovoga svijeta ili, ne daj Bože, jedinstva koje se gradi na bilo kojoj vrsti zla. Takvo nam jedinstvo ne samo da nije potrebno nego je zasigurno i štetno“, rekao je Porfirije.

„Naše se jedinstvo izražava u vjernosti Bogu, u vjernosti Hristu i Njegovim zapovijestima, a to znači u vjernosti svakom dobru i bogopodobnoj vrlini. Jedinstvo između Republike Srbije i Republike Srpske jeste izraz tog i takvog jedinstva. Zato je to jedinstvo, nezavisno od sile koja Boga ne moli, nerazorivo“, kazao je Porfirije.

„Iz takvog jedinstva proizilazi svaki naš napredak, napredak naše narodne prosvjete i kulture, unapređenje ekonomske saradnje, unapređenje svih onih jedinstvenih darova i osobenosti koje čine identitet srpskog naroda, a naš identitet, ono po čemu nas Gospod prepoznaje, jeste to da smo pravoslavni hrišćani koji i u nevoljama i u iskušenjima ne posustaju“, rekao je patrijarh.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...