GRADONAČENIK MOSTARA NA MUKAMA: Sindikat radnika komunalne privrede protiv projekta javno-privatnog partnerstva...

Ovakvi projekti su zapravo u asimetriji interesa javnog i privatnog sektora, pri čemu su ciljevi javnog sektora neprofitni, dok su ciljevi privatnog sektora isključivo profitne prirode.

  • Društvo

  • 02. Mar. 2023  

  • 1

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine saopćio je kako aktivno prati provođenje odluka Gradskog vijeća Grada Mostara koje se odnose na postojeća javna komunalna poduzeća u Mostaru te iskazuje odlučno protivljenju projektu javno-privatnog partnerstva u komunalnom poduzeću ''Deponija'' d.o.o. Mostar.

Iz Sindikata apeliraju na gradonačelnika Mostara, predsjednika Gradskog vijeća, vijećnike Gradskog vijeća Grada Mostara da odustanu od odluke o uvođenju javno-privatnog partnerstva u poduzeću JP ''Deponija'' d.o.o. Mostar, te traže da se posvete realizaciji odluke o osnivanju jedinstvenog komunalnog poduzeća u Mostaru.

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH navodi kako ih je predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata HNK obavijestio da je ovih dana upućen javni poziv za izbor privatnog partnera u projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja mostarske deponije.

''Dijelimo iskazanu bojazan naših sindikalista iz HNK da će uspostavom ovog projekta JPP-a dio radnika JP Deponija, ako ne i većina, ostati bez posla na osnovu sistematizacije radnih mjesta koju će provesti novoosnovano društvo. Kako su neslužbeno saznali za javno-privatno partnerstvo se planira privatno poduzeće ALBA'', navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata smatraju kako bi uvođenje privatnog poduzeća ALBA u partnerstvo s Javnim komunalnim poduzećem ''Deponija'' dovelo u nezavidan položaj komunalna poduzeća koja se bave prikupljanjem i odvozom otpada.

''To je zapravo put da privatna kompanija preuzme poslove od javnih komunalnih poduzeća u Mostaru, što će u krajnjem slučaju dovesti do uništenja komunalnih poduzeća i gubitka mnogih radnih mjesta'', upozoravaju iz federalnog sindikata.

U praksi je dokazano, dodaje se u saopćenju, da projekti javno-privatnog partnerstva nisu ništa drugo nego "puzeća privatizacija".

Ovakvi projekti su zapravo u asimetriji interesa javnog i privatnog sektora, pri čemu su ciljevi javnog sektora neprofitni, dok su ciljevi privatnog sektora isključivo profitne prirode. Cijenu ovakvog projekta bi neminovno platili i sami građani Mostara značajnim povećanjem troškova usluga, ističu iz Sindikata.

Navode i to kako je proteklih godina privatna kompanija ALBA pokušavala na razne načine ući u projekte JPP u komunalnim poduzećima u Sarajevu i Tuzli. Međutim, zajedničkom odlučnošću sindikata i tadašnjih uprava poduzeća, to nije dozvoljeno.

''Znamo da je na deponiji trenutno jedan od problema popunjenost kapaciteta deponiranja. Smatramo da je Gradsko vijeće prije nekoliko godina donijelo, u najmanju ruku, nepromišljenu odluku kojom su J.P. 'Deponija' Mostar proglasili regionalnom deponijom. Nakon ove odluke privatno poduzeće ALBA je tada dovozila otpad iz cijele zapadne Hercegovine u ogromnim količinama, čime je za kratko vrijeme došlo do popunjenja kapaciteta deponije, što ni blizu ne bi bio slučaj da je deponija bila određena samo za otpad iz Mostara", stoji u saopćenju Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...