"CILJ JE DEBLJANJE ENTITETSKE LINIJE": Duraković želi vjerovati da će vlast u RS-u odustati i shvatiti da je državna imovina predmet državnog zakona

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković kazao je da "Zakon o nepokretnoj imovini RS-a nije jedini koji je prošao put do Ustavnog suda BiH".

  • Politika

  • 02. Mar. 2023  

  • 3

"Želim vjerovati da će vlast entiteta konačno odustati i shvatiti da je državna imovina predmet državnog zakona. A da li će biti političke spremnosti, ne znam, možda se koalicija dogovori i oko državne imovine", rekao je Duraković u razgovoru za Hayat.

Na pitanje šta će se desiti nakon današnje izjave Milorada Dodika, predsjednika RS-a da će biti spreman novi zakon, Duraković je rekao da će se ponovo onda proći ista procedura “dok se neko ne umori”.

On smatra da postoji više razloga zbog čega Dodik insistira na ovom zakonu. "Imovina je neophodna da se založi za razne kredite koje svjedočimo da RS uzima godinama unazad. Dosta je dugovanja i potrebe da se založe dugovi, ima i te dimenzije, ali i gdje se želi testirati do koje mjere se može destruktivno djelovati", izjavio je Duraković.

Dodaje da vlast ovog entiteta godinama provodi sličnu politiku, te da neće promijeniti svoj pravac djelovanja.

"Cilj je i debljanje entitetske linije. Jedino mi koji tamo živimo smo garant borbe i suprostavljanja politici", rekao je Duraković.

Govorio je i o nedavnom sastanku sa Dodikom, o kojem je rekao:

Dodik je naša realnost. Ako želimo BiH po mjeri svih građana, dobar odnos sa RS-om, moramo znati da je to volja tog naroda. To ne mogu da biram, mogu da prihvatim šta to on ili ja možemo realno učiniti.

Pojasnio je i kako je, prije svega, pričao o statusu Opštine Srebrenica, te je napomenuo da bi bila zajednička sramota da se ugasi ova opština.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...