BURNO U HRVATSKOM SABORU: Glasanje o opozivu premijera Andreja Plenkovića...

Prije toga zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o sudskim taksama kojim se propisuje način naplate sudskih pristojbi za radnje koje sud poduzima na zahtjev stranke u sudskim postupcima. 

  • Regija

  • 03. Mar. 2023  

  • 1

Hrvatski sabor glasat će o prijedlogu 33 opoziciona zastupnika da se opozove premijera RH Andreja Plenkovića, a da bi to opozicija ostvarila, mora pridobiti 76 zastupnika, što je, kažu vladajući, teško zamislivo.

Premijerov opoziv inicirao je Domovinski pokret, koji ga, u suradnji s ostalom oporbom, proziva za afere: JANAF, INA, "SMS", ali i za zatvaranja sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme.

Vlada RH je odbila sve navode iz njihovoh prijedloga kao neutemeljene, te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću.

Prvi je to put od oktobra 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost da se raspravlja o njegovu opozivu. Opozicija je od tada, bezuspješno, nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara, no nikada premijera.

Saborski zastupnici glasat će o tačkama raspravljenim tokom protekle dvije sedmice među kojima su i konačni prijedlog Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju, izmjene i dopune Zakona o Agenciji za mobilnost i programe EU, izmjene i dopune Zakona o Državnom inspektoratu, izmjene zakona o morskom ribarstvu i o akvakulturi, izmjenama zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima te o Pravosudnoj akademiji.

Prije toga zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o sudskim taksama kojim se propisuje način naplate sudskih pristojbi za radnje koje sud poduzima na zahtjev stranke u sudskim postupcima. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...