BIVŠI AMBASADOR U MOSKVI UPOZORAVA: "Ovo što Rusija radi na Balkanu je jako opasno"

Vezano za strahove Poljske i Moldavije da bi one mogle biti sljedeće napadnute, Kovačević je rekao da smatra da su NATO članice zasad sigurne.

  • Evropa

  • 03. Mar. 2023  03. Mar. 2023

  • 0

Bivši ambasador Republike Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević za N1 govorio je trenutnoj situaciji u Ukrajini, ali i o koristima koje SAD ima od ovog rata.

Komentirajući povlačenje ukrajinskih vojnika iz Bahmuta, što se smatra strateški važnom tačkom, Kovačević je rekao da je to bilo očekivano.

"Izvješća već neko vrijeme govore o snažnoj ruskoj ofenzivi i mislim da će se u tom ratu još mnogo puta dogoditi da jedna strana ostvari napredak, druga se povuče. Ovdje je više zbog propagandnih razloga Putinu bilo važno da ostvari bar neki uspjeh", rekao je Kovačević ističući da je to za Ukrajinu svakako nepovoljna vijest.

"To je vijest koja se uklapa u predviđanja da će taj sukob trajati dugo. To znači daljnje patnje za Ukrajince", dodaje Kovačević.

O navodnom napadu na Rusiju

Upitan za komentar jučerašnje talačke krize u Rusiji, za što je Rusija tvrdila da je bio napad Ukrajinaca, Kovačević kaže da ne zna šta je istina, ali je iznio nekoliko mogućih interpretacija.

"Rat je. Rusija je napala Ukrajinu. Ukrajina se brani kako može i umije pa bi se to moglo razumjeti da je i to u sklopu obrane. Ali treba sagledati i drugu budućnost. Putinu je potrebna podrška ruske javnosti. Odrekao se oligarha koji su ionako nepopularni ne bi li pribavio dodatnu podršku građana", rekao je.

"Najjednostavniji način da pribavite podršku jest da pokažete da je vaša zemlja izravno ugrožena. Te četiri oblasti koje je Rusija anektirala i koje Putin smatra dijelovima ruskog teritorija ruska javnost ne doživljava kao dijelove ruskog teritorija i vjerojatno će biti senzibilnija za incidente na teritoriju Ruske Federacije", rekao je Kovačević.

U kontekstu današnjeg sastanka njemačkog kancelara Scholza i američkog predsjednika Bidena komentirao je i ranije koketiranje Njemačke s Rusijom.

"To je bila uzajamna ovisnost. Konkurentnost njemačkog gospodarstva je ovisila o ruskim jeftinim energentima, a ruski proračun prihodima od prodaje energenata Njemačkoj. Nijedan američki predsjednik nije uspio uvjeriti Nijemce da odustanu od kupnje ruskih energenata, to je učinio Putin napadom na Ukrajinu", rekao je Kovačević dodajući da je američki strateški interes da Europa ne kupuje ruske energente.

Rusija pomogla SAD-u

Kaže da ništa nije isključeno, pa ni mogućnost da je Srbija doista dostavljala oružje Ukrajini, za što je inače Rusija tražila očitovanje.

"Rat je prilika za lovce u mutnom. Kao što s obje strane svjedočimo sudjelovanju plaćenika, vjerojatno i trgovci oružjem koriste priliku. Budući da je veća potražnja, veće su i cijene", rekao je Kovačević.

Ističe da je Kina za Ameriku suparnik broj 1, ali da je Rusija neodgovornom odlukom o invaziji na Ukrajinu pomogla Americi da riješi svoje probleme u Europi.

"Pomogla je da utvrdi svoju stratešku dominaciju u Europi, da je učini sigurnosno i energetski ovisnom o sebi. Održavanjem tenzija u Ukrajini, Amerika povećava koheziju NATO saveza. Glavna briga Amerike je Kina i ovaj rat u Ukrajini SAD koristi ne bi li mobilizirao zemlje diljem svijeta na svoju stranu", rekao je Kovačević.

Ipak, Kovačević kaže da SAD nije u svom naumu u potpunosti uspio te to potkrepljuje primjerom Indije, koja nije uvela sankcije Rusiji.

Prelijevanje krize

"Balkan je slabo mjesto Europe, znamo da Rusija već godinama neriješene probleme između Srbije i Kosova i neriješene probleme u BiH koristi za onemogućavanje daljnjih eurointegracija tih područja", rekao je Kovačević pa nastavio:

"Rusija ne samo da podržava nego potiče Srbiju da ne prihvati sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom. Oni se nadaju da, ako situacija na bojištima u Ukrajini bude za njih izrazito loša, mogu izazvati neki drugi sukob o kojem će se drugi brinuti.

Rusija instrumentalizira neriješene probleme i to je opasno za cijelu regiju. Dobar znak je da su SAD i EU napokon koordinirali svoje napore, premda bi bilo puno bolje da su to napravili prije 10 godina."

Vezano za strahove Poljske i Moldavije da bi one mogle biti sljedeće napadnute, Kovačević je rekao da smatra da su NATO članice zasad sigurne.

"Ali što se tiče Moldavije, da, na dijelu njihovog teritorija su stacionirane ruske vojne snage, ali to su snage u svojstvu snaga Ujedinjenih nacija. To su lako naoružani vojnici. Rusija je ustvrdila da će se, ako Moldavija odluči reintegrirati taj teritorij, ponašati kao da je napadnut ruski teritorij. To podsjeća na slučaj Gruzije", rekao je Kovačević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...