ODLUKA JE PALA: UEFA kaznila FK Borac, oglasili se iz banjalučkog kluba

"FK Borac od svojih obaveza i odgovornosti, a pogotovo prema krovnoj kući evropskog nogometa nikada nije bježao niti je na bilo koji način, u bilo kom trenutku, doveden u situaciju da mu se zabrani nastup u natjecanjima pod pokroviteljstvom UEFA-e", stoji u saopćenju.

  • Sport

  • 04. Mar. 2023  04. Mar. 2023

  • 1

Krovna kuća evropskog fudbala, UEFA, kaznila je banjalučki Borac zbog neplaćanja dospjelih finansijskih obaveza iz prethodne sezone, saopšteno je na zvaničnoj stranici UEFA-e

UEFA je sankcionisala 11 klubova i to Aris (Grčka), Astana (Kazahstan), Cluj (Rumunija), Floriana (Malta), Konyaspor (Turska), Kyzyl-Zhar Petropavlosk (Kazahstan), Olimpija (Slovenija), Osijek (Hrvatska), Rijeka (Hrvatska), te Valmiera (Latvija). 

Navodi se da je procedura pokrenuta zbog kašnjenja od više od 90 dana u isplati.

Cluj i Osijek su isključeni iz Evrope i kazna će postati pravomoćna ukoliko klubovi ne ispune svoje obaveze u sljedeće dvije sezone dok Aris, Astana, Olimpija i Rijeka moraju svoje obaveze izvršiti u sezoni 2023/2024 kako ne bi bili suspendovani iz Evrope.

Pored toga, klubovi će morati platiti novčane kazne, a Banjalučani su kažnjeni sa 10.000 eura što će narasti do dodatnih 10.000 eura ukoliko do 31. marta 2023. godine ne pokažu dokaze da su izvršili obaveze iz januara 2023. godine.

Nakon svega FK Borac Banjaluka oglasio se saopćenjem za javnost u kome se navodi da je UEFA-a kaznila Banjalučane novčanom kaznom od 10.000 eura, ali da klub nije izbačen iz europskih natjecanja.

"Naš klub je, kao i svi drugi klubovi koji nastupaju u europskim takimčenjima, pod stalnim monitoringom UEFA-e, koja je tokom sezone u nekoliko navrata detaljno kontrolirala poslovanje FK Borac. Zbog dospjelih, a neizmirenih obaveza s 15. oktobra 2022. godine, naš klub je kažnjen novčano s 10.000 eura uz obavezu da plati i dodatnih 1.000 eura troškova monitoringa bez bilo kakvih dodatnih uvjetovanja. Novčana kazna jedina je koja pristigla u naš klub, koji, ponavljamo, nije izbačen iz europskih takmičenja kako su to napisali, bez prethodne provjere, brojni ovdašnji mediji", saopćili su iz Borca.

Čelnici banjalučkog kluba smatraju kako su "senzacionalistički naslovi i neprovjerena pisanja, ciljano usmjereni da se baci ljaga na klub".

"FK Borac od svojih obaveza i odgovornosti, a pogotovo prema krovnoj kući evropskog nogometa nikada nije bježao niti je na bilo koji način, u bilo kom trenutku, doveden u situaciju da mu se zabrani nastup u natjecanjima pod pokroviteljstvom UEFA-e", stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...