PANIKA U SRBIJI: Vučić satjeran u kut, režimski mediji u pokušaju opravdanja okretanja od Rusije i sankcija Srbiji...

"Umjesto na batajnički aerodrom, moćno naoružanje stiglo je u Zagreb, iako ono nikada nije bilo operativno osposobljeno za borbu", navodi on.

  • Regija

  • 04. Mar. 2023  04. Mar. 2023

  • 5

Dok se sve više govori o tome da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, beogradski tabloid Alo, medij pod direktnom kontrolom režima Aleksandra Vučića piše o ulozi Rusije tokom rata u Jugoslaviji kako bi opravdao zaokret službene srbijanske politike od službene Moskve.

Alo piše da je zvanična Moskva ne samo glasala za uvođenje sankcija (SR Jugoslaviji, tj. Srbiji i Crnoj Gori), već je Hrvatskoj isporučivala naoružanje koje je značajno promijenilo ishod rata u nekadašnoj državi.

-Malo je poznato da je Rusija od 1992. godine aktivno pomagala da se Zagreb naoružava, te na taj način značajno uticala na ravnotežu snaga između Srbije i Hrvatske. U periodu od 1992. do 1997. godine, uprkos embargu, Hrvatska je dobijala naoružanje, od kojih je jedan dio činio čak i S-300 – nedosanjani san Slobodana Miloševića u borbi protiv NATO bombi.

Umjesto na batajnički aerodrom, moćno naoružanje stiglo je u Zagreb, iako ono nikada nije bilo operativno osposobljeno za borbu. Izvršni direktor Savjeta za strateške politike Nikola Lunić kaže da se čitava operacija realizovala od 1992. do 1997. godine, uprkos embargu UN.

„Izvodila se na prilično naivan, ali efikasan način, jer su ruski avioni AN-124 Ruslan i Iljušin IL-76 prijavljivali tehnički kvar zbog kojeg bi im kontrola leta odobravala slijetanje na aerodrome u Puli ili na Krku. Nakon slijetanja i istovara tereta, i tehnički kvar bi na volšeban način ‘nestajao'“, tvdri Lunić.

Iako je cijeli postupak rađen tajno zbog kršenja embarga, deo podataka koji je realizovan preko kompanije „Winsley Finance Limited“ i njenog vlasnika, hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, objelodanjen je prvenstveno zbog sudskog postupka u kojem se zahtijeva isplata za isporučeni PVO sistem S-300.  

„Tako smo saznali da je osim dijelova tog sistema, Rusija isporučila Hrvatskoj i 18 transportnih helikoptera Mi-17, 12 borbenih helikoptera Mi-24 sa odomaćenim nazivom ‘đavolje kočije’, 40 aviona lovca/presretača MiG-21, kao i cijeli niz sofisticiranog naoružanja i vojne opreme (NVO) poput protivoklopnih sistema Fagot, protivoklopnih raketa Šturm, PVO raketa R-60 i nevođenih raketa S-5. O kojoj se količini oružja radi govori nam podatak da je u tom periodu realizovano preko 160 letova sa mogućnošću transporta od oko 100 tona po letu“, kaže on.

Naglašava da je cijeli postupak išao preko plaćanja u gotovini. Kada je riječ o čuvenom sistemu S-300, dodaje da je on nikada nije stavljen u operativnu funkciju.

„Hrvatska definitivno nije imala operativnu korist, ali je imala spoljnopolitičku, propagandnu i geostratešku korist. Ne samo da je nabavka tog sistema uticala na upotrebu vazduhoplovnih snaga JNA, već je prodajom ili isporukom raketa i lansera trećoj zemlji kapitalizovala i uticaj u NATO strukturama. Iako je simpatična priča o isporuci sistema S-300 Srbiji tabloidizovana u našoj javnosti, nikada Moskva nije tu mogućnost ni razmatrala jer je politički bila bliže EU i NATO nego Beogradu“, kaže Lunić.

Na pitanje kako komentariše ovu gotovo neskrivenu podršku Zagrebu, Lunić objašnjava da Rusija nikada i nije previše ulagala u Srbiju.

„Ukoliko želimo da analiziramo zvaničan stav Moskve u tom vremenu, sjetimo se stava njihovog prvog ambasadora u Zagrebu koji je često naglašavao da ‘nikad, ni u najfantastičnijim spekulacijama, Moskva nije dopuštala mogućnost da bilo koji dio tzv. Krajine ne bude sastavni deo Hrvatske’. Ili riječi ambasadora Rusije u Zagrebu Anvira Azimova koji je izjavio da su Rusi dali Hrvatima PVO sistem S-300 PMU da ‘obuzdaju Srbe. Ne treba Rusiju kriviti zbog ovakvih stvari, ali bi trebalo naučiti da je interes Srbije iznad svega'“, zaključuje on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...