NOSE SE UZ SVE: Cipele koje vole Francuskinje, idealne su za proljeće (FOTO)

Baš poput male crne haljine ili balonera, Mary Jane cipele proljetni su statement model. Ove sezone popularnije su no ikada, a nose se uz sve – od traperica, peko suknji do cvjetnih haljina. Osim toga, nisu upravo ovo omiljene cipele vječno chic Parižanki.

  • Žena

  • 04. Mar. 2023  04. Mar. 2023

  • 0

Mary Jane cipele prvobitno su kreirane kao dječje cipele, a sve do 20. vijeka bile su nazivane 'bar shoes' zahvaljujući prepoznatljivom remenom ('bar') koji se protezao preko rista. Tek 1904. godine cipele su preimenovane u 'Mary Janes', inspirirane likom iz američkog stripa koji je nosio upravo takav, identičan model.

Od tog trenutka na tržište su se pojavile i Mary Jane cipela u verzijama za odrasle i to s potpeticom, modna scena ih je vrlo brzo prihvatila. Flapper djevojke su u njima plesale tokom zlatnih 20-ih, a onda je u 60-ima britanska dizajnerica Mary Quant,  izumiteljica minice, učinila je ovaj model cipela nezaobilaznim modnim komadom tako što je supermodel Twiggy fotografirala u Mary Jane cipelama.

I ta popularnost traje do danas, a dokazuje to i činjenica da su u proljetnoj sezoni za 2023. Mary Jane cipele ponovno jedan od najvažnijih trendova.

Mary Jane cipele nesumnjivo imaju dugu historiju, a još uvijek se temelje na dizajnu iz razdoblja od 20-ih do 60-ih. No, moderna ažuriranja čine ih suvremenima i izgledaju fantastično s trapericama , proljetnim haljinama ili setovima od tvida, navodi Tportal.hr.

Španski brend Augusta, koju su 2019. godine osnovale dvije sestre, pronašao je upravo u Mary Jane inspiraciju za savršene proljetne cipele pred kojima bi pokleknule i uvijek chic Francuskinje. Augusta tako interpretira Mary Jane cipele za proljeće 2023. sa sjajnim lakiranim završetkom i u elegantnim bojama à la Bordeaux, bombon ružičastoj i lila nijansi. Za vječne klasičarke tu su jednostavni, a bezvremenski modeli od crne kože.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...