NATO KOMANDANT ZA EVROPU: "Razmjeri rata u Ukrajini su nejvjerovatni, Rusi izgubili 200.000 vojnika"

Cavoli je govorio kao počasni gost na tradicionalnoj večeri u gradskoj vijećnici Hamburga i rekao da su "razmjeri ovog rata nevjerovatni".

  • Evropa

  • 04. Mar. 2023  

  • 0

"Više od 200.000 ruskih vojnika i više od 1.800 oficira ubijeno je ili ranjeno od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara", rekao je Christopher Cavoli, vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, prenosi Evropska pravda, pozivajući se na Spiegel.

Cavoli je govorio kao počasni gost na tradicionalnoj večeri u gradskoj vijećnici Hamburga i rekao da su "razmjeri ovog rata nevjerovatni".

Kako navodi, Rusija je izgubila više od 2.000 tenkova, a ruske snage u prosjeku ispaljuju preko 23.000 artiljerijskih granata dnevno.

Cavoli je rekao da se NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu mora prilagoditi novoj realnosti.

"Ako neko dođe s tenkom, bolje da imate i tenk. Međutim, jedna od lekcija Hladnog rata je da je tačnost oružja ono što je važno. Osim toga, važan je proizvodni kapacitet odbrambene industrije. Rat dobija onaj koji je sposoban da najbrže proizvodi", rekao je.

Istovremeno, general NATO-a je naglasio važnost civilnog vodstva: "Iz ovog sukoba smo naučili da je civilno vodstvo apsolutno neophodno. Ono može mobilizirati naciju i inspirisati partnere."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...