ISKAKALI KROZ PROZORE, BJEŽALI BOSI IZ STANOVA; GRAĐANE PRESTRAVIO ZEMLJOTRES: Zgrade se ljuljale kao da su od kartona

Oni koji su se zatekli u kafanama i u samoposlugama robnih kuća u strahu su počeli da bježe na ulice, a iza njih je ostajala gomila polomljenog stakla i oštećeni inventar.

  • Regija

  • 04. Mar. 2023  

  • 0

U Istorijskom arhivu u Nišu čuva se sjećanje na to kako su Nišlije dožijvele zemljotres koji je 4. marta 1977. godine u 20.23 sati pogodio Rumuniju.

Ostalo je zabilježeno da je epicentar zemljotresa jačine sedam stepeni Rihterove skale bi nedaleko od grada Vrančea, sjeverno od Bukurešta i da je trajao oko jedan minut. U zemljotresu je u Rumuniji stradalo je oko 1.500 ljudi, a u susjednoj Bugarskoj još oko 120.

Niš je prošao bez većih posljedica, žrtava nije bilo dok je povrijeđenih bilo više desetina. Povrede su mahom bile posjekotine i uganuća usled paničnog napuštanja višespratnica, a neki su stanove napuštali i kroz prozore pa su se tom prilikom posjekli.

Prema pisanju niških medija, dužina i jačina potresa izazvala je paniku kod Nišlija koji su bosonogi sa djecom u naručju i pohrlili na ulice. Nišlije koje su se zatekle u kafanama i u samoposlugama robnih kuća u strahu su počeli da bježe na ulice, a iza njih je ostajala gomila polomljenog stakla i oštećeni inventar. Mnogi su krenuli da bježe iz grada automobila zbog čega su se na izlaznim saobraćajnicama i pumpama stvarale gužve, što je dodatno stvaralo paniku.

Mnoge Nišlije, naročito iz visokih zgrada na nekadašnjem Bulevaru Lenjina (sada Bulevaru Nemanjića) provele su noć van grada, kod prijatelja ili u svojim automobilima u parkovima.

Za nekoliko minuta, ulice su bile krcate ljudima, a najdramatičnije je bilo na Bulevaru Lenjina gdje se za par minuta na ulicama našlo preko 5.000 građana. U mraku, bez struje, posmatrali su zgrade kako se ljuljaju "kao da su od kartona“. Jedan od građana Niša, Slobodan Ilić opisao je trenutke potresa: "Gledao sam televiziju kada je sve oko nas počelo da igra. Cvijeće u saksijama počelo je da skakuće kao da je oživjelo. Odmah sam dohvatio djecu i istrčao na ulicu".

Nedugo poslije potresa Štab civilne zaštite opštine Niš aktivirao je Štabove civilne zaštite u mjesnim zajednicama čiji je zadatak bio da pomognu građanima i spriječe paniku. Opštinski štab civilne zaštite je saopštio da je “prijavljeno oštećenje solitera u ulici Braće Tasković, u sobama bolnice za plućne bolesti u Кnez Selu i da je polomljen luster u robnoj kući u Pobedinoj ulici“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...