VRAĆANJE NA NIVO IZ 2021. GODINE: Cijene plina drastično padaju na berzama

"Prognoze su da će cijene na berzama i dalje padati kao i cijene plina koje se formiraju na bazi naftne formule i ista će iznositi od aprila ispod 1 KM za 1 Sm3 (kubik) sa svim uključenim troškovima"", istakao je Almir Bečarević, stručnjak za plin.

  • Ekonomija

  • 06. Mar. 2023  

  • 0

Cijene plina na referentnim berzama doživljavaju svoj kolaps u odnosu na historijske cijene plina od samo prije par mjeseci.

Na najreferentnijoj berzi u Evropi, Dutch TTF Gas, cijena plina iznosi cca 43 EUR/ MWh.

"Ovo je najniža cijena plina još od 8. mjeseca 2021. godine tj. sada su cijene plina izjednačene sa cijenama plina iz avgusta 2021. godine. Cijene plina na berzama su u drastičnom padu još od 8. mjeseca 2022. godine kada je ista iznosila nešto preko 340 EUR/MWH. Sezona grijanja još nije okončana u Evropi, ali vidimo da cijena plina ima strmoglav pad prvenstveno zahvaljujući manjoj potrošnji plina, mjerama štednje, odlično popunjenim skladišnim kapacitetima i gotovo u potpunosti zamjenom ruskog gasa u Njemačkoj.

Kako bih približio trenutnu cijenu plina na referentnoj berzi mogu konstatovati da ista iznosi cca 0,90 feninga za 1 Sm3.

Jedna od rijetkih zemalja koja svoju cijenu plina zasniva isključivo na cijenama plina sa berzi je Bugarska i može se konstatovati da je cijena plina u par mjeseci smanjena sa cca 3,5 KM za 1 Sm3 na cca 1,10 KM za 1 Sm3, bez troškova transporta, akciza i VAT-a. Ovo znači, kada dodamo sve troškove dobijemo da su krajnje cijene plina koje se formiraju na berzama i cijene plina koje se formiraju po staroj naftnoj formuli gotovo izjednačene. Prognoze su da će cijene na berzama i dalje padati kao i cijene plina koje se formiraju na bazi naftne formule i ista će iznositi od aprila ispod 1 KM za 1 Sm3 (kubik) sa svim uključenim troškovima", istakao je Almir Bečarević, stručnjak za plin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...