PROTIV KRIMINALIZACIJE KLEVETE I UVREDE: PDP traži povlačenje izmjena Krivičnog zakonika RS

“To treba povući sa dnevnog reda, jer je obračun sa političkim neistomišljenicima i slobodnim medijima. Predsjedništvo PDP osuđuje pokušaj kriminalizacije klevete i uvrede”, rekao je lider PDP Branislav Borenović.

  • Politika

  • 06. Mar. 2023  

  • 0

PDP je protiv nacrta izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se kriminalizuju kleveta i uvreda. Predsjedništvo ove stranke na današnjoj sjednici zatražilo je povlačenje nacrta sa dnevnog reda predstojeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“To treba povući sa dnevnog reda, jer je obračun sa političkim neistomišljenicima i slobodnim medijima. Predsjedništvo PDP osuđuje pokušaj kriminalizacije klevete i uvrede”, rekao je lider PDP Branislav Borenović.

Predsjedništvo ove stranke traži i da Dom naroda potvrdi odluku Predstavničkog doma kojim bi se ukinule akcize na gorivo na šest mjeseci, što bi, smatra Borenović, lančano pojeftinilo cijene osnovnih životnih namirnica.

“To je i dug vladajuće koalicije prema potrebama naroda. Najveća odgovornost je na četiri delegata iz SNSD”, rekao je on ističući da podržava i smanjenje stope PDV sa 17% na 5% na osnovne životne namirnice da se na taj način pomogne građanima da premoste velike inflatorne udare.

Kratko se osvrnuo i na afere lažnih diploma u visokom obrazovanju.

“Važno da se pojava razriješi do kraja i da se utvrdi odgovornost svih u lancu rukovođenja koji su dopustili da se napravi takva šteta“, rekao je on.

PDP nastavlja, kako je Borenović rekao, snažno opoziciono djelovanje. Ova stranka se protivi opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

“Uvjereni smo da će građani pokazati da su protiv opoziva gradonačelnika. Stavili smo se maksimalno na raspolaganje u skladu sa potrebama i zahtjevima gradonačelnika Petrovića”, rekao je on.

Borenović se osvrnuo i na turbulencije u opozicionim redovima, posebno između Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića.

“Jedinu korist od tih dešavanja ima vladajući režim. Jednu vrstu senzacionalizma, polemike, ultimatuma, treba rješavati razgovorom, a ne putem medija. PDP je spreman da razgovara o svim nesuglasicama sa svim predstavnicima opozicionih partija”, rekao je on.

Sjednici Predsjedništva PDP nije prisustvovala Jelena Trivić, potpredsjednica stranke, koja je prema tvrdnjama Borenovića dobila poziv za sjednicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...