TOTALNI HAOS U PARLAMENTU: Zastupnici se potukli tokom rasprave o ruskom zakonu, pogledajte kako je sve završilo… (VIDEO)

Predsjednik odbora za pravna pitanja udario je čelnika opozicione stranke Ujedinjenog nacionalnog pokreta, koja se protivi prijedlogu zakona.

  • Svijet

  • 07. Mar. 2023  

  • 0

Jučer je izbila tučnjava među zastupnicima u gruzijskom parlamentu, a tokom rasprave o prijedlogu zakona o "stranim agentima", za koji kritičari kažu da je modeliran po drakonskom zakonu u susjednoj Rusiji.

Zakon predviđa da se organizacije koje primaju više od 20 posto financiranja iz inozemstva registriraju kao "strani agenti" i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde.

"Rusko zakonodavstvo koje se sada predlaže u parlamentu protivno je nacionalnim interesima Gruzije, protiv je naših europskih aspiracija. Cijela međunarodna zajednica i gruzijska zajednica su suglasne oko ove teme", rekao je Irakli Pavelnišvili, aktivist za građanske prava i opozicijski političar.

Video iz zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju pokazuje kratku, ali nasilnu tučnjavu između zastupnika nakon što je, čini se, predsjednik odbora za pravna pitanja udario čelnika opozicione stranke Ujedinjenog nacionalnog pokreta, koja se protivi prijedlogu zakona.

Vladajući blok Gruzijski san prošlog je mjeseca objavio da podupire zakon, koji tek treba proći druge faze odobrenja prije nego što postane zakon.

Givi Mikanadze, zastupnik Gruzijskog sna, izjavio je za nacionalnu televiziju: "Gruzijsko društvo apsolutno zaslužuje znati koje se organizacije financiraju, iz kojih izvora.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili rekla je da će staviti veto na prijedlog zakona, tvrdeći da bi on ugrozio nade Gruzije da se pridruži EU-u i NATO-u. Parlament može nadjačati predsjednički veto. Rusija se oštro protivi ulasku Gruzije u NATO.

Prošlog mjeseca više od 60 organizacija civilnog društva i medijskih kuća reklo je da se neće pridržavati novog zakona o "stranim agentima" ako postane zakon.

Inače, sličan je zakon na snazi u Rusiji od 2012. godine. Zakon se od tada stalno širio i korišten je za slamanje ruskog civilnog društva i neovisnih medija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...