CHRISTOPHER HILL UPOZORAVA: "Rusija ne pomaže Srbiji; Srbija plaća visoku cijenu neuvođenja sankcija"

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Hill je rekao da je još uvijek rano donositi ocjene ishoda sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu i da treba sačekati nove razgovore.

  • Regija

  • 08. Mar. 2023  08. Mar. 2023

  • 2

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Christopher Hill izjavio je danas da će Srbija morati da donese odluku o sankcijama Rusiji jer zbog neuvođenja, kako je ocijenio, plaća visoku cijenu.

On je u intervjuu za novopazarski radio "Sto plus" kazao da je veoma važno da Srbija ne čeka da postane članica Evropske unije (EU), već da svoju politiku, u postupku pristupanja, usklađuje sa EU, pa i po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

„Moramo da znamo da je Rusija brutalno napala svog susjeda, mnoge male evropske države su uvele sankcije, iako je to bilo teško za njih, ali su to uradile jer je to ispravno. Vjerujem i da će Srbija to shvatiti, nikada nije kasno da se učini prava stvar“, rekao je Hill. 

Na pitanje šta najviše usporava napredak Srbije ka EU – neuvođenje sankcija Moskvi, nedovoljan napredak u dijalogu sa Prištinom, stanje demokratije ili problemi unutar same EU, ambasador Hill je kazao da bi najiskreniji odgovor bio „sve to zajedno“.

„Ali najvažnije je da se građani Srbije sami uvjere da je taj put ka EU pravi, a mi smatramo da jeste. Nadam se da će građani Srbije to uvidjeti, svjestan sam da postoje frustracije i nezadovoljstvo što taj proces nije brži, ali je najvažnije da je Srbija na dobrom putu“, ocijenio je Hill.

„Srbija je dosta napredovala. Ne slažem se sa pesimistima koji govore da Srbija ide u lošem pravcu. Srbija ide u dobrom pravcu. Znam da je frustrirajuće teško i sporo, ali je na dobrom putu i mi ćemo je podržavati koliko god možemo“, poručio je.

On smatra da je uticaj Moskve na Beograd negativan, te da su rezultati Rusije u Srbiji loši i da će građani morati u to da se uvjere. „Moje mišljenje je da Rusija ne pomaže Srbiji, ni na koji način. Nisu uradili ništa da pomognu oko rješavanja pitanja Kosova, nisu učinili gotovo ništa kako bi ekonomski pomogli, čak i za njihovu energetsku podršku Srbija mora da plati“, dodao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Hill je rekao da je još uvijek rano donositi ocjene ishoda sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu i da treba sačekati nove razgovore.

„Mislim da se ide u dobrom pravcu, ali moramo da sačekamo i vidimo jer niko još uvijek nije pristao ni na šta. Ne bih da govorim o konkretnim stvarima i rokovima, mislim da je bitno da se pitanja rješavaju, da se poslije 10 godina konačno formira Zajednica srpskih opština i da mnogi gledaju na ovo kao test da li je međunarodna zajednica ozbiljno zainteresovana za rješavanje tog pitanja i ja mogu reći da jeste. Samo je potrebno strpljenje“, istakao je on.

Kazao je da su politički odnosi Srbije i SAD sve bolji, da ga raduje nedavni razgovor predsjednika Vučića sa državnim sekretarom Antony Blinkenom , kao i da su stvari na ekonomskom planu dobre.

„Za što bolje odnose je neophodno da imamo što više sastanaka na najvišem nivou. Američke kompanije su prisutne u Srbiji, to su prvoklasne kompanije, sa modernim tehnologijama, a ne tehnologijama iz sedamdesetih godina. Samo u posljednjh par mjeseci smo imali posjetu dvije poslovne delegacije. Sviđa im se položaj Srbije na pragu EU, kao i što gaji ambicije da postane dio EU“, rekao je, između ostaloga, Hill.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...