POTAJNO RUSIJI ISPORUČILI VELIKE KOLIČINE METAKA, RAKETA, GRANATA: Misteriozno putovanje dva iranska broda puno govori o ratu u Ukrajini (VIDEO)

U pošiljke je navodno uključeno i streljivo za raketne bacače, minobacače i mitraljeze. Izvor je rekao da je Moskva platila municiju u gotovini. Nije bilo moguće provjeriti količinu navodne vojne pomoći. Jedan stručnjak upozorio je da je količina golema.

  • Svijet

  • 08. Mar. 2023  

  • 1

Iran je Rusiji potajno isporučio velike količine metaka, raketa i minobacačkih granata za rat u Ukrajini i planira poslati još više, rekao je obavještajni izvor za Sky News. Izvor je ustvrdio da su dva teretna broda napustila iransku luku u siječnju i krenula za Rusiju preko Kaspijskog mora, noseći oko 100 milijuna metaka i oko 300.000 granata, prenosi Index.hr.

U pošiljke je navodno uključeno i streljivo za raketne bacače, minobacače i mitraljeze. Izvor je rekao da je Moskva platila municiju u gotovini. Nije bilo moguće provjeriti količinu navodne vojne pomoći. Jedan stručnjak upozorio je da je količina golema.

Kako Sky News doznaje, vjeruje se da je Iran isporučio streljivo kako bi pomogao Rusiji popuniti zalihe na bojišnici u Ukrajini. Smatra se da je stanje ruskih zaliha slabo nakon više od godinu dana rata u Ukrajini.

Optužbe koje Teheran demantira

Navodna isporuka dolazi nakon prethodnih optužbi da je Teheran poslao Moskvi stotine smrtonosnih bespilotnih letjelica, koji su odigrale ulogu u pokušajima uništavanja Ukrajinske energetske infrastrukture.

"Rusija i dalje koristi Iran kao pozadinsku bazu", rekao je izvor Sky Newsa, opisujući bliske vojne veze između dviju zemalja.

Zapadni i ukrajinski dužnosnici također su upozorili da Iran može poslati Rusiji daleko smrtonosnije balističke rakete, ali još nije bilo dokaza o tome.
U zapadnim prijestolnicama raste zabrinutost zbog mogućnosti da Kina počne opskrbljivati Rusiju oružjem. To bi bio potez za koji su Sjedinjene Američke Države upozorile da bi imao teške posljedice za Peking. Kina je negirala tvrdnje.

Obavještajni izvor rekao je da se dva teretna broda navodno uključena u prijenos municije iz Irana u Rusiju zovi Musa Jalil i Begey. Oba plove pod ruskom zastavom. Izvor kaže kako se smatra da je jedan od brodova napustio Iran oko 10. siječnja, a drugi oko 12. siječnja. Smatra se da nose oko 200 kontejnera punih naoružanja.

Praćenje rute

Izvor je rekao da su sigurni u svoju procjenu količine streljiva koja se prevozila: "Dvjesto kontejnera na dva broda može nositi tu količinu streljiva". Istraživanje Odjela za podatke i forenziku Sky Newsa podržalo je tvrdnju o kretanju brodova, iako su se datumi malo razlikovali. Nije bilo moguće provjeriti što su plovila prevozila.

Služba za praćenje pomorskog prometa MarineTraffic locirala je dva broda u iranskoj luci Amirabadu na Kaspijskom moru 9. siječnja. Satelitske slike od sljedećeg dana pokazuju da je barem jedan od brodova još uvijek bio u luci.

Prema podacima MarineTraffica, Musa Jalil napustio je luku oko 10 sati prema lokalnom vremenu 10. siječnja, dok je Begey isplovio istog dana kasnije. Dana 12. siječnja oba broda se na nekoliko dana zaustavljaju uz obalu Turkmenistana. Razlog za to nije poznat.

Musa Jalil i Begey potom su putovali Kaspijskom morem, stigavši u rusku luku Astrahan 27. siječnja. Ostali su u luci nekoliko dana i isplovili 3. veljače. Izvor nije potvrdio ime luke u Iranu iz koje su dva broda isplovila, niti u koju su luku u Rusiji stigli. Izvor je potvrdio da su brodovi putovali u Rusiju preko Kaspijskog mora.

Izvor je naveo da navodni teret sadrži oko 100 milijuna metaka različitog kalibra - 5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm, 12,7 mm i 14,5 mm - koji će se koristiti za pištolje, jurišne puške i mitraljeze.

Brodovi su također nosili drugo streljiva, otprilike 300.000 granata. Među ostalim, radi se o raketama 40 mm za bacače raketa, protutenskovskim granatama 107 mm i minobacačkim granatama različitog kalibra - 60 mm, 81 mm i 120 mm - kao topničkim (130 mm, 122 mm i 152 mm) i oklopne streljivom (115 mm i 125 mm).

Pored toga, izvor je rekao da je na brodu bilo blizu 10.000 jakni i kaciga.

"Rusija plaća streljivo u gotovini i time zaobilazi zapadne sankcije, kao i zanemarujući sankcije Iranu", dodao je izvor.

Rusi troše do 70.000 granata dnevno

Upitan o tim tvrdnjama, ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji rekao je da nije iznenađen što Iran navodno isporučuje municiju u Rusiju i rekao kako očekuje da će takva podrška rasti. Pozvao je Iran da prestane biti na "pogrešnoj strani povijesti ".

Vadim Pristajko je za Sky News rekao kako činjenica da Rusija mora tražiti pomoć od "koalicije slabih nacija" poput Irana i Sjeverne Koreje ukazuje na poteškoće s kojima se suočava na bojnom polju u Ukrajini.

Ovakva razina topničke vatre nije viđena od Korejskog rata, uz naprezanje opskrbnih linija s obje strane. Ukrajinski brigadir ustvrdio je da ruska vojska troši između 60.000 i 70.000 topničkih granata dnevno. Američki dužnosnici smatraju da se radi o 20.000 granata dnevno. I Ukrajina i SAD rekli su da je razina vatre pala zbog tankih zaliha.

"Oni su navodno druga najveća vojska na svijetu, ali im je ponestalo resursa, što je sjajan rezultat za ukrajinske oružane snage", rekao je ukrajinski veleposlanik u Londonu.

Dodao je da zapadne sankcije utječu na sposobnost Rusije da koristi svoju obrambenu industriju za brzu nadopunu zaliha, ali i da je potrebno učiniti više za isključivanje drugih dostavnih ruta.

"Još uvijek moramo biti aktivni kako bismo zaustavili Irance i ostale režime da opskrbljuju Ruse", rekao je Pristajko.

Bivši britanski general Richard Barrons rekao je da isporuka 300.000 granata iz Irana, iako je korisna za Rusiju, neće biti dovoljna s obzirom na stopu korištenja. Nasuprot tome, ako Kina odluči staviti svoje ogromne zalihe streljiva na raspolaganju ratnom stroju predsjednika Putina, bilo bi to vrlo teška situacija za Ukrajinu, dodao je Barrons.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...