BOSANAC RIFET KOJI ŽIVI U NJEMAČKOJ ISPRIČAO SVOJE ISKUSTVO: "Jednom me je Zoran Milanović upitao: 'Zašto Bošnjaci glasaju za Željka Komšića?'. Odgovorio sam mu zato što je Komšić..."

"Ipak, moj život nisam uzalud trošio u Njemačkoj, pa tako moja dijeca rade kod jednog Nijemca, a koji je otvorio firmu u Sanskom mostu. Djeca mi rade u Njemačkoj, a ta firma u Sanskom mostu zapošljava oko 150 radnika, a moja djeca su išla dole da sve to pokrenu i obuče ljude", rekao nam je Rifet.

  • Društvo

  • 08. Mar. 2023  

  • 8

Rifet i Smail Smajo Kukavica su rodom iz sela Hrustovo, općina Sanski most. I jedan i drugi žive već dugi niz godina u Njemačkoj.

Rifet je više od 20 godina radio u jednoj pilani, a kada je ista izgorjela prešao je u drugu firmu koja se bavi montiranjem.

Rifeta i Smaila sreli smo u prostorijama GK BiH u Frankfurtu gdje ih je primila i ugostila generalna konzulica Višnja Lončar, piše Hayat.ba.

"Rad u pilani je bio težak, ali meni nije jer sam zaista volio taj posao da radim. Radio sam ga od srca, onoliko koliko sam umio i znao. Za taj drugi posao djeca su mi govorila da je baš težak, ali meni nije. Valjda sam navikao na rad i samo rad, pa mi je sve nekako lakše padalo i išlo. Ipak, moj život nisam uzalud trošio u Njemačkoj, pa tako moja dijeca rade kod jednog Nijemca, a koji je otvorio firmu u Sanskom mostu. Djeca mi rade u Njemačkoj, a ta firma u Sanskom mostu zapošljava oko 150 radnika, a moja djeca su išla dole da sve to pokrenu i obuče ljude", rekao nam je Rifet.

Prema Rifetovim informacijama u jednom mjestu u Njemačkoj, u Odenwaldu živi oko 50 porodica iz Hrustova.

"Mi smi zaista jako dobro povezani i Hrustovo je u našim srcima. Imam dva sina, jedan je rođen u BiH, a drugi u Njemačkoj. Ovaj što se rodio u Njemačkoj nije htio da uzme njemačko državljanstvo. Morao je da plati oko 700 eura kazne što ga nije uzeo, uzeo je bh. državljanstvo. A, kaznu je morao platiti jer smo ga supruga i ja prijavili bez njegovog znanja da bi dobio njemačko državljanstvo, a on je to odbio. Sada mislim Iisam da je to ispravno. Ja sam također mogao, ali nikada nisam pomislio na to. Hvala Nijemcima za sve,a li ni na koji način se ne odričem Bosne", ispričao je Rifet.

Smail Smajo je također više decenija u Njemačkoj, kako reče život ga nije mazio, ali kako kaže uspio u svom cilju.

Smajo je u penziji pa ima vremena za neke svoje privatne stvari ,a jedna je i da se malo više posveti i pomogne u organiziranju „Hrustovačke večeri“ koja će se održati 11. 03.2023. godine.

"Ta noć se tradicionalno održava, iz Hrustova će nam u goste doći pun autobus Hrustovljana koji žive u Hrustovu, a mi jedva čekamo da ih ugostimo. Naravno ne zaboravljamo Hrustovo i stalno ulažemo u naše mjesto. Napravili smo igrališta, sportska, dječija i što god treba mi smo tu. Svake godine u julu se okupe svi Hrustovljani koji žive vani, bude nas više od 1.000 na taj dan. Smail Smajo Kukavica je naš najveći i najbolji sponzor i on je naša zvijezda vodilja", rekao nam je Rifet.

Hrustovačka večer se održava i povodom Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a na ovu svečanost pozvana je i generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar.

I Rifet i Smail su veliki ljubitelji politike koju u BiH vodi Željko Komšić, pa nam je tim povodom Rifet ispričao:

"Jednom se desila situacija da sam bio u avionu u kojem se nalazio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Pružila mi se prilika da s njim malo i popričam ,a on je mene pitao: 'Zašto Bošnjaci u BiH glasaju za Željka Komšića?', ja sam mu rekao: 'Zbog toga što je dobra čovjek, veliki, najbolji čovjek i što mnogo voli BiH i njen sav narod', a on je na to samo zašutio".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...